Consens european pentru schimbul automat de informaţii în UE
Şefii de stat şi de guvern au convenit că este nevoie de un schimb automat de informaţii între statele membre ale Uniunii despre deţinătorii de conturi bancare.
Articol de Luminiţa Apostol, 23 Mai 2013, 09:50
Politica fiscală şi cea energetică au fost principalele teme abordate în cadrul Consiliului European, de joi de la Bruxelles.
Cea mai importantă decizie a summitului vizează accelerarea negocierilor pentru ca acordul privind schimbul automat de informaţii fiscale să fie finalizat în acest an.
Acordul este o parte importantă a setului de măsuri menite să combată frauda şi evaziunea fiscală, care provoacă, doar în Europa, pierderi anuale de o mie de miliarde de euro.
Cel mai important rezultat al reuniunii şefilor de stat şi de guvern europeni, o adevărată realizare, cum a numit-o preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, este decizia tuturor statelor membre de a accelera negocierile, cu intenţia de a le încheia până la sfârşitul anului, pentru revizuirea Directivei privind impozitarea veniturilor din economii.
Una dintre prevederile cele mai importante ale acestei directive este schimbul automat de informaţii între statele membre ale Uniunii despre deţinătorii de conturi bancare, iar preşedintele Consiliului European a explicat că se intenţionează extinderea schimbului automat de informaţii la o întreagă serie de venituri.
"Ceea ce facem acum cu revizuirea Directivei privind impozitarea veniturilor din economii şi ceea ce plănuim să facem cu schimbul automat de informaţii pentru o întreagă serie de venituri este fără precedent. Nu am fi putut vorbi în aceşti termeni despre aceste lucruri în urmă cu o lună sau două. De aceea consider că este o adevărată realizare", a subliniat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Atât el, cât şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, au insistat că există o voinţă politică solidă a liderilor europeni, dar şi la nivel internaţional pentru a lua măsuri globale şi hotărâte pentru a combate frauda şi evaziunea fiscală, care produc pierderi anuale numai în Europa de aproape de o mie de miliarde de euro.
Abordarea comună pe care europenii au stabilit-o acum va fi promovată şi pe plan internaţional, în primul rând la G8 şi la G20.