Consecinţele promovării BVB la statutul de piaţă emergentă secundară
Reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare, ai conducerii BVB şi ai altor organizaţii reprezentative au salutat decizia FTSE Russell de a promova piaţa de capital românească la statutul de piaţă emergentă secundară.
Articol de Iulian Olescu, 29 Septembrie 2019, 21:56
Piaţa de capital din România va deveni mai atractivă după ce agenţia FTSE Russell a promovat Bursa de Valori Bucureşti de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă secundară.
Calificativul va permite ţării noastre să aibă acces la fonduri de investiţii semnificative pentru dezvoltarea economiei.
Reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare, ai conducerii Bursei de la Bucureşti şi ai altor organizaţii reprezentative ale sectorului financiar şi ale mediului de afaceri au salutat decizia FTSE Russell de a promova piaţa de capital românească la statutul de piaţă emergentă secundară, subliniind faptul că în noile condiţii se deschide posibilitatea unor investiţii străine mult mai semnificative pe Bursa autohtonă.
Preşedintele BVB, Lucian Anghel, a spus că beneficiile în urma reclasificării pieţei bursiere româneşti vor veni în următorii 3-7 ani.
Lucian Anghel: Nu e o decizie politică, e o decizie a unor comitete de indici, din care fac parte investitorii internaţionali, bănci-custode, mari brokeri internaţionali şi care gestionează sume într-adevăr de sute de miliarde de euro. Practic, aceşti investitori au votat faptul că doresc să investească în piaţa de capital din România. Conform WOOD&Company, valoarea fondurilor de investiţii internaţionale care ar putea să investească în pieţele emergente este de 128 de ori mai mare decât valoarea fondurilor care ar putea să investească în pieţe de frontieră.
Directorul general al BVB, Adrian Tănase, a subliniat faptul că iniţial companiile deja acceptate pentru a intra în calculul indicilor FTSE Russell, dar şi cele aflate aproape de acest statut vor beneficia cel mai mult de pe urma promovării pieţei de capital româneşti.