Congresul UDMR, miză pentru un viitor Guvern?
Preşedintele Traian Băsescu a amânat găsirea unei soluţii pentru recâştigarea încrederii populaţiei în Guvern, dar şi pentru relansarea activităţii acestuia, până după Congresul UDMR.
Articol de Bogdan Isopescu, 16 Februarie 2011, 14:46
Dacă ce zilele trecute apăruse zvonul înlocuirii iminente a premierului Boc, miercuri, democrat-liberalii au anunţat că amână şedinţa Consiliului Naţional de Coordonare al PD-L, în cadrul căreia, urma să se discute problema alegerilor interne, problema urmăriţilor penali din partid, dar şi soluţii pentru câştigarea alegerilor din 2012.
"Oricare ar fi soluţia pentru a da un nou impuls Guvernului şi pentru a recâştiga încrederea populaţiei, aceasta trebuie să aştepte până după alegerile din UDMR", a declarat Traian Băsescu, de marţi seară.
Democrat-liberalii susţin că este normal să fie aşa, pentru că atunci UDMR îşi alege noua conducere, iar strategia partenerilor de guvernare poate fi bătută din nou în cuie.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a declarat că orice decizie se va lua, aceasta va trebui să fie discutată cu toţi partenerii din coaliţie.
"Orice decizie care priveşte Guvernul trebuie discutată cu toţi partenerii din coaliţie şi atunci este firesc, până la definitivarea echipei de conducere, lucrurile să fie puţin amânate", spune Roberta Anastase.
Acesta este motivul pentru care s-a decis amânarea Consiliul Naţional de Coordonare al PD-L, unde trebuia discutată problema alegerilor interne, dar şi strategia Guvernului.
Cu toate acestea, apare o primă întrebare: de ce nu s-ar amâna decizia privind strategia coaliţiei şi până după alegerile din PD-L?
Analistul politic, Tia Şerbănescu afirmă că alegerile din PD-L şi candidaturile au legătură cu această strategie. Cine este împins în faţă în Guvern şi cine la preşedinţia PD-L? Aceeaşi persoană sau persoane diferite în cele două funcţii?
Este discuţia pe care o poartă şi democrat-liberalii, acum - separarea, sau nu, a funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid.
"Domnul Boc a fost premier de sacrificiu, din capul locului; în sensul că trebuia să-şi asume şi să încaseze tot ce se putea încasa, ca urmare a măsurilor dure luate anul trecut, urmând să fie retras la partid unde pe de-o parte bloca ascensiunea domnului Blaga, iar pe de altă parte, asigura, prin loialitatea sa, sprijinul PD-L-ului pentru următorul Guvern şi pentru următorul premier şi, în plus, degreva acest Guvern de pierderile de imagine şi de capital politic suferite anterior", a spus Tia Şerbănescu.
Aşadar, decizia în privinţa candidaturilor interne din PD-L poate influenţa decizia privind viitorul premier; Emil Boc sau altul, politic sau independent.
Deşi, nimeni până acum nu a fost de acord cu ideea premierului independent, ea a fost totuşi discutată cu toţi partenerii din coaliţie.
Coaliţia nu agreează ideea unui premier independent
Preşedintele Traian Băsescu este de părere că ideea unui premier independent poate fi o soluţie, deşi recunoaşte că în coaliţie nu va fi susţinere pentru această ipoteză.
"Cred că poate fi o soluţie, dar nu cred că în coaliţie va exista o susţinere pentru această idee", a răspuns unei întrebări, şeful statului.
Analistul Tia Şerbănescu afirmă că un premier independent nu ar fi pe placul partidelor politice din cel puţin două motive.
Ar putea fi mai puţin controlabil şi ar putea reduce posturile politice din Guvern, or posturi politice înseamnă puncte-cheie în strategia de ansamblu a Guvernului, strategie, prin care politicul vrea să recâştige atât economicul, cât şi votul populaţiei, a mai spus Tia Şerbănescu, potrivit redactorului RRA.