Congresul Extraordinar al USL consfinţeşte unitatea Opoziţiei
USL se reuneşte, sâmbătă, într-un Congres extraordinar care vizează adoptarea a trei rezoluţii:excluderea oricărei colaborări cu Traian Băsescu şi cu PDL, candidaturi comune şi desemnarea liderilor USL la preşedinţia României şi la şefia Guvernului.
Articol de Amalia Bojescu, 07 Aprilie 2012, 09:35
UPDATE: Congresele PC, PNL şi PSD au început, sâmbătă dimineaţă la Romexpo.
Cele trei partide au programate în cursul dimineţii reuniuni separate, după care, în jurul orei 13,30 se reunesc într-un Congres Extraordinar în care vor fi adoptate trei rezoluţii.
Acestea prevăd excluderea în mod categoric a oricărei colaborări cu Traian Băsescu şi cu PDL, cadidaturi comune PSD, PNL şi PC la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, precum şi desemnarea liderilor USL, Crin Antonescu şi Victor ponta pentru funcţiile de preşedinte şi respectiv, premier al României.
Este primul Congres de la constituirea Uniunii Social Liberale în care reprezentanţii celor trei partide componente, dar şi candidaţii la alegerile locale vor adopta documente care vor fi baza acţiunilor politice în perioada următoare.
Desemnarea lui Victor Ponta şi Crin Antonescu drept candidaţi pentru funcţia de prim-ministru, respectiv preşedinte al României, dar şi adoptarea unor documente care să nu permită colaborarea cu PDL într-o viitoare guvernare sunt principalele obiective anunţate pentru Congresul de sâmbătă.
Liderul PSD, Victor Ponta aminteşte că este vorba despre trei rezoluţii politice cu caracter statutar, care îi obligă pe social-democraţi, liberali şi conservatori să respecte direcţiile de acţiune, atât din perspectiva alegerilor locale, cât şi a celor parlamentare.
Pe primul plan se află decizia consfinţită la nivel de Congres de a candida la următoarele alegeri locale, parlamentare şi prezidenţiale sub formula Uniunii Social Liberale.
Cea de-a doua rezoluţie va privi interdicţia colaborării politice a oricăruia din cele trei cu Traian Băsescu şi cu Partidul Democrat Liberal.
Cea de-a treia rezoluţie se referitoareă la candidaţii Uniunii Social Liberale pentru funcţia de prim-ministru şi funcţia de preşedinte, deoarece numai în cadrul unor congrese pot fi desemnaţi aceşti candidaţi.
USL a deschis larg braţele tuturor celor care au decis să treacă în barca opoziţiei, nemulţumiţi de politica partidelor pe care le-au reprezentat.
Deşi au contestat în ultimele luni traseismul politic, liderii opoziţiei spun că în situaţia dată nu este vorba de aşa ceva.
Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, afirmă că mutările de la PDL la USL au fost făcute doar pentru a umple goluri din lista candidaţilor Uniunii.
"Toate aceste transferuri sunt făcute pentru a acoperi găurile de la schweitzer, adică sunt în locuri unde USL nu avea candidaţi credibili. Principala ţintă de natură morală este să înlăturăm actuala guvernare şi derapajele ei politice, iar aceste transferuri ridică moralul trupelor noastre şi scad moralul trupelor lor. Din păcate, nu am ajuns încă la nivelul la care moralul şi morala să se adape de la acelaşi izvor", consideră Vsganian.
USL dă semnalul de unitate a Opoziţiei
Obţinerea unui scor cât mai bun este obiectivul declarat al USL. De aceea, la congresul de mâine trebuie dat un semnal de coeziune şi unitate a opoziţiei, spune vicepreşedintele conservator, Bogdan Ciucă.
"Aşteptările sunt legate, evident, de victoria la locale, pentru că vorbim de prima confrunare electorală şi nu în ultimul rând, vrem să câştigăm confortabil în toamnă la parlamentare pentru a putea forma guvernul şi a impune politica noastră de guvernare", a spus el.
Cele trei partide componente ale USL vor avea sâmbătă, reuniuni separate pentru validarea deciziilor ce vor fi suspuse votului congresului Uniunii.
Pe lângă stabilirea direcţiilor de acţiune politică, cele trei partide mai au de rezolvat şi probleme de ordin intern.
Pe ordinea de zi al PNL figurează şi validarea lui Sorin Frunzăverde în funcţia de vicepreşedinte al PNL.