Conducerile Radioului şi Televiziunii, ultimul hop
Senatorii şi deputaţii vor valida, marţi, prin vot secret, Consiliile de Administraţie de la Societatea Românã de Televiziune şi Radiodifuziune.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 29 Iunie 2010, 09:55
Luni, Comisiile reunite de Culturã i-au avizat favorabil pe membrii titulari şi supleanţi din cele douã Consilii.
Membrii comisiilor au analizat totodatã o sesizare de incompatibilitate împotriva lui Bogdan Hossu, propus în Consiliul de Administraţie al SRR ca reprezentant al salariaţilor, pe motiv cã acesta ar deţine acţiuni la o societate comercialã.
Bogdan Hossu a respins acuzaţia, explicând cã el a fost propus ca persoanã fizicã, iar acţiunile le deţine Cartel Alfa, confederaţie naţionalã al cãrei preşedinte este.
Comisiile de Culturã din Camera Deputaţilor şi Senat i-au avizat, luni, favorabil, în unanimitate, pe cei 11 membri titulari şi alţi 11 supleanþi în Consiliul de Administraþie al TVR, propuşi de formaţiunile politice, dar şi pe cei patru reprezentanţi ai salariaţilor SRTv, aleşi prin scrutin.
Comisiile pentru Culturã din Camera Deputaţilor şi Senat s-au întrunit, luni, în şedinţã comunã, pentru desemnarea Consiliului de Administraţie al Societãţii Române de Televiziune (SRTv).
În urma votului comisiilor, Alexandru Lãzescu, Ada Meseşan, Paul Cãlin Botez, Nicoleta Nicolicea, Cãtãlin Baba, Anne Jugãnaru, Claudiu Brânzan, Cristi Niţulescu, Lucia Hossu Longin, Karen Attila Sebesi şi Cornea Raico au fost avizaţi favorabil de Comisiile de Culturã ale Parlamentului ca membri titulari în CA al Societãţii Române de Televiziune (SRTv).
Totodatã, luni, Comisiile de Culturã din Parlament i-au avizat favorabil pe Sorin Burtea şi Traian Bãrbulescu, aleşi membri titulari din partea salariaţilor Televiziunii Publice în noul Consiliu de Administraþie (CA) al TVR, în urma scrutinului organizat, vineri, în cadrul Societãţii Române de Televiziune.
Pentru Consiliul de Administraţie al TVR, PDL şi PSD au fãcut propuneri de candidaţi pentru câte trei locuri, PNL şi UDMR - câte un loc, iar minoritãţile au avut un loc de drept.
De asemenea, Administraţia Prezidenţialã a fãcut o propunere de membru titular în CA al TVR.
Astfel, preşedintele Traian Bãsescu i-a propus, luni, pe Alexandru Mihai Lãzescu în calitate de membru titular în CA al SRTv şi pe Mihaela Moldoveanu ca membru supleant în TVR.
Pe de altã parte, Guvernul l-a nominalizat pe secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Cãtãlin Baba pentru postul de membru în Consiliul de Administraţie al SRTv, iar pentru postul de supleant în CA al TVR pe Cosmin Irimieş.
Pentru cele trei locuri în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Publice, PSD i-a propus pe Anne Jugãnaru, Claudiu Brânzan şi Cristi Niþulescu. Radu Podgoreanu, Alin Ciocârlie şi Vasile Arhire sunt nominalizaţi ca supleanţi.
PNL a decis desemnarea Luciei Hossu Longin pentru CA al SRTv, iar pentru postul de membru supleant în CA al TVR a fost desemnatã Brânduşa Miron.
Propunerea UDMR pentru CA al TVR este Karen Attila Sebesi, ca membru titular, şi Rostas Istvan Peter, ca membru supleant.
În acelaşi timp, propunerea minoritãþilor pentru Consiliul de Administraþie al SRTv este Cornea Raico, pentru postul de titular, şi Andreea Julika Ghiţã, ca membru supleant.
Raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române a fost respins, în 30 martie, de plenul reunit al Parlamentului, cu 195 voturi "pentru", 78 - "împotrivã" şi 3 - "abţineri", votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea Consiliului de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu.
Legea privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede cã "respingerea de cãtre Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv".