Conducerea UDMR, la momentul bilanţului
Consiliul Reprezentanţilor Unionali ai UDMR analizează sâmbătă la Târgu Mureş, rezultatele obţinute de această formaţiune în alegerile europarlamentare de luna trecută.
Articol de Raul Matiş, 21 Iunie 2014, 11:55
UPDATE La finalul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali care a avut loc sâmbătă, la Târgu Mureş, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat că Uniunea face demersuri pentru reluarea dialogului la nivel înalt dintre România şi Ungaria, inclusiv în ceea ce priveşte reluarea şedinţelor comune de guvern între cele două ţări.
Borbely a mai spus că în Ungaria s-a format un nou guvern şi că au fost purtate discuţii atât cu guvernul ungar, cât şi cu coaliţia din care UDMR face parte pentru continuarea şedinţelor comune, pe considerentul că nu este firesc ca între două ţări care sunt parteneri strategici să nu aibă loc întâlniri între premierii şi preşedinţii celor două state.
Vicepreşedintele politic al UDMR a adăugat că Uniunea ar putea fi un pod între cele două ţări şi că deşi România se află într-o perioadă premergătoare campaniei electorale pentru prezidenţiale, întâlnirile ar putea avea loc la nivel de prim-miniştri, pentru discutarea ţelurilor strategice care pot să unească cele două ţări, informează corespondentul RRA.
Şi fostul lider al UDMR senatorul Marko Bela, a afirmat, în discursul său, că Europa şi SUA ar trebui să fie atente la problema minorităţilor naţionale pentru că este de rău augur atunci când în Europa se adună sub covor problemele unei minorităţi etnice de pe continent.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a susţinut poziţia adoptată de Marko Bela şi a precizat că problema minorităţii maghiare din România este rezolvată doar atunci când reprezentanţii legitimi ai comunităţii maghiare spun că lucrurile sunt în regulă.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a mai declarat că după trei luni şi jumătate de la intrarea Uniunii la guvernare poate să afirme că simte deschidere la dialog din partea liderilor de partid din coaliţia aflată la guvernare şi că toate problemele ridicate au fost discutate deschis, deşi au fost anumite dispute.
"Simt deschidere la dialog din partea liderilor de partid şi toate întrebările puse au fost deschise la modul sincer şi just, chiar şi cu dispute serioase. De multe ori a trebuit să apropiem punctele de vedere pentru a formula un punct de vedere coerent de coaliţie. Strategia legată de fondurile europene în 2014-2020, o parte însemnată a ideilor noastre a intrat în această strategie care se va trimite la Bruxelles în acea formă în care în cei 6 ani încercăm să trasăm directive astfel încât de la mici localităţi, la mici şi mari întreprinzători să îşi primească sprijinul unional corespunzător", a spus Kelemen Hunor.
Hunor despre "Legea Drapelelor"
Kelemen Hunor, a mai spus la această reuniune, că speră ca în sesiunea din toamnă aşa-numita lege a drapelelor, depusă deja în Parlament, să fie votată în ambele Camere.
În baza acestui proiect, comunitatea maghiară va putea să folosească simbolurile sale, între care şi controversatul steag secuiesc.
"A primit proiectul de lege un aviz pozitiv din partea Guvernului în şedinţa de miercuri, săptămâna viitoare intră în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Senat, prima Cameră sesizată, şi eu sunt convins că în toamnă va primi votul în Camera Deputaţilor", a afirmat el.
Potrivit corespondentului RRA, reuniunea are loc pe fondul criticilor pe care Laszlo Tokes, ales în Parlamentul European, dar pe listele partidului aflat la guvernare în Ungaria, FIDESZ, le-a formulat la adresa UDMR.
Tokes declara vineri că ceea ce vor liderii Uniunii "să vândă" drept un succes răsunător, adică alegerea a doi europarlamentari, este, în realitate, "un eşec jalnic".
Consiliul Reprezentanţilor Unionali a început la ora 11.00 cu prezentarea raportului politic al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor.
Pe ordinea de zi, completarea componenţei Comisiei de Supraveghere a Statutului Uniunii.