Conducerea sindicatului de la Oltchim a fost demisă
Conducerea sindicatului de la Oltchim, în frunte cu preşedintele Comitetului Executiv al Sindicatului Liber, Mihai Diculoiu, a fost destituită.
Articol de Ana Maria Cârstea, 02 Octombrie 2012, 13:32
După demiterea conducerii sindicatului de la Oltchim de marţi, interimatul a fost preluat de Corneliu Cernev, lider al salariaţilor, timp de 10 zile.
După cele 10 zile, sindicaliştii se vor reuni în plen pentru desemnarea noii conduceri.
Decizia sedinţei de marţi şi lista cu cele peste 1.600 de semnături, prin care s-a cerut îndepărtarea liderilor, vor fi depuse la Judecatoria Râmnicu-Vâlcea pentru a deschide calea instalării în funcţie a noii conduceri a sindicatului.
În următoarele zile se va face şi un audit al activităţii sindicatului, pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu banii din cotizaţiile salariaţilor.
Conducerea Oltchim se reuneşte marţi pentru a discuta despre reluarea activităţii de producţie şi despre numirea unei noi conduceri la Oltchim.
Totodată, în cadrul acestei întâlniri se va discuta despre un plan de repornire a instalaţiilor. Această repornire este condiţionată de acordarea celor 40 de milioane de euro de la Guvern.
De asemenea , în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie se va discuta şi despre deblocarea conturilor societăţii, despre acordarea drepturilor salariale restante pe august şi pe septembrie, dar şi despre planul etapizat de repornire a instalaţiilor.
Ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei şi totodată preşedinte al Consiliului de Administraţie al Oltchim, Rodin Traicu, a precizat în urma evaluării instalaţiilor că niciuna dintre acestea nu se va închide.
Mai mult, acesta a vorbit despre un plan de 22 de zile necesar pentru pornirea combinatului, instalaţie cu instalaţie.
Cât priveşte ajutorul social promis de ministrul muncii, angajaţii Oltchim susţin că nu sunt de acord cu el, întrucât "nu vor mila nimănui", ci doar restituirea salariilor restante.
Totuşi, ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a precizat luni că cei 1400 de lei pentru cei cu salarii sub mediul brut pe economie, respectiv 2170 de lei, se vor acorda numai dacă la Oltchim va fi declarată situaţie de criză, adică dacă timp de 3 luni de zile oamenii nu-şi vor primi banii.
Privatizarea Oltchim a eşuat
Amintim că, luni, privatizarea Combinatului Oltchim a fost blocată.
Premierul Victor Ponta a anunţat în această seară anularea licitaţiei Oltchim, susţinând că Dan Diaconescu nu a făcut dovada că are banii pentru plata acţiunilor.
Pentru a-şi susţine afirmaţiile privind neseriozitatea adjudecatarului Diaconescu, Ponta a spus că "persoana olandeză, care într-un document emis Eximbank anunţă că deţtine 45 de mil, e o persoană care nu are niciun fel de cont, nu mai are domiciliul în Spania, ultima oară avea domiciliul in Spania. E scriitor de romane poliţiste şi semnează cu pesudonimnul Ed Sanders".
De asemenea, Victor Ponta a anunţat că Guvernul va începe miercuri discuţiile cu principalii creditori ai Oltchim, respectiv AVAS, Electrica, BCR, Banca Transilvania şi CEC, iar joi va prezenta planul de relansare a combinatului, inclusiv cu măsuri de plată a salariilor restante.