Condoleanţe pentru Václav Havel
Preşedintele României, Traian Băsescu, premierul Emil Boc, alţi politicieni români au semnat în cartea de condoleanţe deschisă în memoria lui Václav Havel.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Decembrie 2011, 14:23
Preşedintele Traian Băsescu a semnat luni în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti în memoria fostului preşedinte ceh Václav Havel care a murit duminică, la vârsta de 75 de ani, după o îndelungată suferinţă.
"Cred că încetarea din viaţă a lui Václav Havel este o pierdere pentru toţi şi în acelaşi timp este un moment de reflecţie. Nu aş spune că există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est, chiar dacă am avut şi un Walesa. În acelaşi timp, trebuie recunoscut că cei care i-am urmat ca politicieni în această regiune am utilizat adesea idei şi abordări pe care Havel le-a avut despre regimul comunist", a declarat şeful statului.
Preşedintele a remarcat ca o coincidenţă faptul că Václav Havel a murit la cinci ani de când şeful statului român a citit în Parlament Raportul pentru condamnarea comunismului.
"Aş spune că acest raport reprezintă, dacă vreţi, o mică părticică din ce a făcut Havel pentru acestă parte a lumii şi nu numai pentru această parte a lumii, pentru Europa toată şi implicit pentru democratizarea planetei, pentru că odată cu ideile lui consolidate prin 'Solidaritatea', ideile lui materializate până la urmă şi prin reunificarea Germaniei şi încetarea războiului rece, toată lumea a devenit mai sigură, iar cel puţin noi, cei din Europa de Est, îi datorăm mult lui Havel", a adăugat Traian Băsescu.
Václav Havel, reper moral pentru orice politician în democraţie
Premierul Emil Boc consideră că fostul preşedinte ceh Václav Havel va rămâne un reper moral pentru orice om politic în democraţie.
"Prin dispariţia lui Václav Havel, democraţia este mai săracă. Václav Havel a fost un adevărat deschizător de drumuri pentru ţările din fostul lagăr comunist, este acela care a deschis drumul spre libertate şi democraţie al ţărilor noastre din fostul lagăr sovietic. Nu în ultimul rând, a fost şi va rămâne un reper moral pentru orice politician în democraţie", a spus premierul Emil Boc, care a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la ambasada Cehiei.
"Şi un intelectual poate fi în egală măsură un revoluţionar"
Preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României , Cristian Diaconescu îl consideră pe fostul preşedinte ceh "un om într-adevăr special, puternic şi a cărui determinare şi radicalism probează faptul că şi un intelectual poate fi în egală măsură un revoluţionar, dar şi un constructor".
El l-a numit pe Havel "un intelectual cu o personalitate în egală măsură radicală şi fundamental deosebită de toţi cei care au avut la un moment dat un cuvânt de spus împotriva comunismului".
Avându-l preşedinte pe Havel, Cehoslovacia în anii '90 a plecat în cursa statelor comuniste de a deveni parte a lumii civilizate cu un avans serios care până în prezent nu a fost recuperat de alte state, a apreciat Cristian Diaconescu.
De asemenea, în cartea de condoleanţe au semnat şi prinţul Paul de România şi prinţesa Lia.
Prinţului Paul de România a subliniat că Haclav Havel a fost un exemplu pentru democraţie.
Condoleanţe din partea PDL
Partidul Democrat Liberal transmite condoleanţe poporului ceh la moartea fostului preşedinte al Republicii Cehe VáclavHavel.
"VáclavHavel a fost o personalitate politică uriaşă, copleşitoare, căreia Estul Europei şi România inclusiv îi datorează enorm'", a declarat luni, purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor, Sever Voinescu.
El a reamintit că Havel a fost unul dintre acei politicieni de mare viziune care a fost convins în mijlocul dictaturii comuniste că "Imperiul Roşu se va destrăma, atunci când foarte puţini oameni credeau asta".
Fostul preşedinte ceh Václav Havel a decedat duminică la vârsta de 75 de ani, după o lungă suferinţă.
Václav Havel a efectuat două vizite în România în calitate de preşedinte al Republicii Cehe.
Prima vizită oficială a avut loc în perioada 21-23 iunie 1994, iar cea de-a doua la 18 mai 2000.