Condamnările României la CEDO, în scădere
Numărul de condamnări ale României la CEDO a scăzut şi pentru că a fost suspendată analizarea la Curte a plângerilor privind retrocedările, în baza unei hotărâri-pilot a Curţii.
Articol de Carmen Gavrilă, 17 Ianuarie 2011, 14:02
Peste 130 de hotărâri de condamnare a statului român au fost înregistrate, în 2010, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Potrivit reprezentantului României la CEDO, Răzvan Horaţiu Radu, majoritatea deciziilor au vizat încălcarea dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la proprietate.
Numărul condamnărilor este în scădere, arată reprezentantul României, iar tendinţa ar urma să se păstreze şi în 2011.
Numărul de condamnări a scăzut şi pentru că a fost suspendată analizarea la CEDO a plângerilor privind retrocedările, în baza unei hotărâri-pilot a Curţii.
Conform acestei decizii, România are la dispoziţie 18 luni, începând din această lună, ca să facă o serie de reforme juridice, inclusiv un proiect de lege prin care problema retrocedărilor să fie rezolvată aici, în România, şi să nu se mai ajungă la Curtea pentru Drepturile Omului.
Dacă statul român nu îşi face treaba în aceste 18 luni, România nu riscă excluderea din Convenţia pentru Drepturile Omului, aşa cum s-a vehiculat, a spus Răzvan Horaţiu Radu, dar România se va confrunta cu un val uriaş de plângeri la CEDO.
Aşa cum a scăzut numărul de condamnări, a scăzut şi suma pe care o are de plătit România pentru 2010, adică 3.600.000 de euro.
Cele mai multe plângeri, aproximativ 97%, au fost respinse la CEDO, iar România a fost condamnată în 136 de cazuri, majoritatea pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la proprietate.