Concluziile întrevederii Ponta - Barroso
Permierul Victor Ponta, împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au prezentat concluziile întrevederii care a avut loc la Bruxelles.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Februarie 2013, 18:31
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a discutat, luni, cu premierul Victor Ponta despre ultimul raport pe justiţie, despre absorbţia fondurilor europene, aderarea la spaţiul Schengen şi viitorul buget european.
Oficialul european consideră că acum, în România post-alegeri şi stabilă politic, sunt condiţii favorabile pentru ca noul Guvern şi Parlament să avanseze în reforma justiţiei şi pentru numirile în posturi cheie.
Jose Manuel Barroso a insistat ca demnitarii români cu condamnări în justiţie, dar şi cu probleme de integritate, să renunţe la funcţii.
"Ne aşteptăm ca politicienii să ofere un exemplu şi să renunţe la funcţii atunci când există împotriva lor acuzaţii privind integritatea şi condamnări", a spus Barroso.
Ponta: Nu consider că în România trebuie adoptată o lege a presei
Cum în raportul pe justiţie, în premieră a fost menţionată presa, preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a explicat că Bruxellesul nu intenţionează să reglementeze presa, dar nici nu poate ignora plângerile de la Curtea Constituţională şi CSM că procurorii şi judecătorii ar fi ţinta unor campanii de presă.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că libertatea presei va fi respectată în România, iar după întâlnirea cu comisarul Johannes Hahn, a spus că nu crede în reglementarea presei de către politic.
"Orice modificare se doreşte la Legea CNA trebuie făcută doar în sensul în care există legi la nivel european - nu vreau să fim noi ţara care are cele mai dure legi. Cred că apariţia acestui paragraf în Raportul de ţară a creat mult mai multe probleme decât să ajute. Nu consider că în România trebuie adoptată o lege a presei sau trebuie modificate prevederi legislative în acest moment", a susţinut premierul.
La câteva zile distanţă de un Consiliu European cu negocieri dificile privind viitorul buget al UE, preşedintele Comisiei, Manuel Barroso, a spus că va promova un buget al investiţiilor, creşterii economice, locurilor de muncă şi al solidarităţii.
Evident, România vrea acelaşi lucru, dat fiind interesul pentru egalarea plăţilor directe pentru agricultorii români cu cele pentru alţi europeni şi menţinerea, dacă nu chiar creşterea fondurilor de coeziune.
În ce priveşte temerile din Marea Britanie privind un aşa-zis val de muncitori români, din 2014, o dată cu ridicarea tuturor restricţiilor pe piaţa muncii, preşedintele Comisiei Europene a spus ferm că regulile trebuie respectate de toate statele membre.