Concluzia Summitului privind situaţia romilor: Implicarea autorităţilor locale
Participanţii la Summitul european privind situaţia romilor, care a avut loc la Bruxelles, au insistat asupra implicării autorităţilor locale în integrarea comunităţilor de romi.
Articol de Sorin Croitorescu, 04 Aprilie 2014, 20:24
Strategiile naţionale de integrare din ţările membre au început, potrivit oficialilor europeni, să aibă rezultate.
Implicarea serioasă a autorităţilor locale şi folosirea eficientă a fondurilor europene sunt elementele care, alături de strategiile naţionale, pot duce la incluziunea socială a romilor.
Potrivit corespondentului RRA, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, observa că integrarea romilor este un proces în evoluţie, în care au început să apară şi rezultate.
"Sunt deja exemple de succes, în regiuni ca Westfalia de Nord sau Andalusia, şi în oraşe ca Berlin, Kavarna sau Craiova şi sunt doar câteva exemple, din care avem de învăţat că trebuie să ne asigurăm că fondurile europene sunt utilizate, şi sunt utilizate bine, şi că trebuie să-i convingem pe toţi cei implicaţi să respecte legile Uniunii Europene", a spus Barroso.
Comisarul pentru justiţie Viviane Reding se declara optimistă după apariţia unor "mici miracole", după cum le-a numit, în câteva ţări membre, unde proiecte locale concrete au îmbunătăţit condiţiile de viaţă ale populaţiei Roma.
Comisarul pentru afaceri sociale, László Andor, consideră că educaţia este elementul de bază care poate asigura romilor abilităţile necesare pentru a se putea angaja, iar Comisia va lansa în curând noi măsuri pentru a facilita integrarea tinerilor romi în schemele de sprijin pentru tineri.
La capitolul acces la educaţie, în România s-au făcut progrese, potrivit raportului publicat, vineri, de Comisie, dar preşedintele Traian Băsescu este de părere că, pentru o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei, este necesar un parteneriat.
"Orice ar face guvernele, administraţiile locale, dacă nu facem un parteneriat în care minoritatea roma să vrea să evolueze pozitiv, nu facem nimic. Este esenţial ca părinţii romi să-şi trimită copilul la şcoală", a afirmat şeful statului.
Senatorul Damian Drăghici, care participă şi el la lucrări, spune că a început să apară o schimbarea bună de atitudine în rândul comunităţilor de romi.
"Şi romii au ajuns într-un fel la o concluzie personală că e nevoie, dacă ar fi s-o spun româneşte pe şleau, e nevoie să fac lucrurile pentru mine, să nu mai stau cu mâna întinsă. Nu pot să spun că toţi romii sunt aşa, dar am simţit că majoritatea romilor au deja o atitudine schimbată, s-a-a schimbat ceva şi asta e bine", a declarat, Drăghici, citat de corespondentul RRA.
Potrivit statisticilor, în Uniunea Europeană sunt peste 10 milioane de romi.