Concluzia Misiunii FMI, BM şi CE: Economia României a continuat să se redreseze
Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene apreciază, după cele 10 zile de discuţii cu autorităţile române, că economia României a continuat să se redreseze.
Articol de Iulian Olescu, 13 Iunie 2014, 16:34
Potrivit creditorilor financiari este de aşteptat ca economia să crească, în acest an, într-un ritm de 2,8%.
Întrucât mai sunt aspecte nesoluţionate, experţii celor două instituţii internaţionale vor să continue discuţiile cu autorităţile de la Bucureşti, în toamna acestui an.
Punctul major de dezacord a fost intenţia autorităţilor române de a reduce cu cinci puncte procentuale contribuţiile de asigurări sociale la angajator, astfel încât misiunea de evaluare nu s-a încheiat cu o scrisoare de intenţie a executivului român.
Cu toate acestea, pe termen scurt nu sunt prognozate efecte negative pentru România, spun analiştii chestionaţi de redactorul RRA, Iulian Olescu.
Întârzierea înregistrată în procesul de evaluare a acordului României cu FMI şi Comisia Europeană nu ridică motive de îngrijoare imediată, consideră specialiştii.
Momentul este destul de favorabil pentru ţara noastră, atitudinea pieţelor internaţionale îmbunătăţindu-se considerabil în ultima vreme - spune analistul economic Aurelian Dochia.
În plus, acordul este unul de tip preventiv, aşa că autorităţile oricum nu intenţionau să folosească banii puşi la dispoziţie de finanţatorii internaţionali.
Situaţia s-ar putea schimba însă dacă economia mondială ar da din nou semne de slăbiciune.
"Acest acord, din anumite condiţii, ar putea să recapete importanţă dacă pe pieţele financiare internaţionale apar din nou tulburări. Deocamdată lucrurile sunt relativ calme şi nu este nici un motiv de îngrijorare", susţine Dochia.
În ceea ce priveşte viitorul relaţiei cu FMI semnalele oficiale, venite de la autorităţile române, par să sugereze faptul că România nu va mai încheia un nou acord după expirarea celui în vigoare.
Rămâne de văzut dacă în lipsa constrângerilor venite dinspre partenerii externi autorităţile române vor păstra o direcţie corectă şi coerentă în aplicarea politicilor economice.
Însă, mai devreme sau mai târziu, România trebuia să înceapă să se bazeze pe propriile forţe în procesul de dezvoltare - a concluzionat Aurelian Dochia.