Concedierile continuă! 74.000 bugetari rămân fără loc de muncă
În scrisoarea de intenţie a României către FMI, Guvernul s-a angajat să concedieze 74 de mii de bugetari, după ce a disponibilizat deja 27 de mii de salariaţi.
04 August 2010, 19:33
Vizita delegaţiei FMI în România se încheie cu o estimare de uşoară ameliorare a economiei româneşti şi cu solicitarea ca măsurile de redresare să continue.
Pentru a primi România, în luna septembrie, a şasea tranşă din împrumut, în valoare de 914 milioane de euro, guvernul ar urma să concedieze 74.000 de bugetari, până la finele acestui an, după ce a disponibilizat deja 27.000 de salariaţi - arată Mediafax, citând scrisoarea de intenţie la Acordul stand-by.
Pentru anul viitor, alţi 15.000 de angajaţi din sectorul public vor fi disponibilizaţi, pensiile vor fi îngheţate, iar al treisprezecelea salariu va fi eliminat - s-a mai angajat guvernul în scrisoarea de intenţie.
În schimb, România nu trebuie să reducă nivelul taxelor, în următorii doi ani, deoarece guvernul s-a angajat faţă de Comisia Europeană să reducă, în 2012, deficitul bugetar la sub 3% din PIB - spune şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Sindicatele nu cred în redresarea economică
Sindicaliştii spun că situaţia economică nu se va redresa nici anul viitor şi vor exista în continuare restricţii pentru salariaţi.
"Nici nu se pune în discuţie problema unei reveniri la normal pentru anul viitor. Clauzele rămân în raport cu FMI şi, în acelaşi timp, şi celelalte restricţii: îngheţarea salariilor, reducerea sau limitarea ajutoarelor sociale la un nivel prestabilit nu se vor modifica ca atare", a declarat . Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa.
Oamenii de afaceri spun că, oricum, aceste măsuri nu-i ajută şi nu vor aduce garanţii pe termen lung.
"Mediul de afaceri, oricum, n-a beneficiat decât de măsuri negative în ceea ce îl priveşte. Programe "Prima casă" sau "Rabla" sunt doar exemple, aşa, de propagandă. Mediul de afaceri rezistă prin eforturi proprii, pentru că măsurile de austeritate s-au referit, în primul rând, la restrângerea absolut necesară a unor cheltuieli bugetare, restrângere care, după părerea noastră, s-a făcut haotic şi nu dă o garanţie că ea va produce rezultate pe termen lung", susţine .Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri:.
Delegaţia FMI, a Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene şi-a încheiat , miercuri, evaluarea.
În cazul în care conducerea de la Washington va aviza favorabil raportul experţilor, România va primi a şasea tranşă a împrumutului, în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro