Concedieri la TVR. 872 de angajaţi rămân fără loc de muncă
Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a aprobat nouă schemă organizaţională a Televiziunii Române, care prevede desfiinţarea a 872 de posturi, în instituţie urmând să rămână în urma concedierilor colective 2.395 de angajaţi.
Articol de Flori Doman, 28 Septembrie 2012, 16:27
Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat, vineri, modificarea schemei organizaţionale propuse în Programul de redresare economică a instituţiei, astfel încât vor fi desfiinţate 872 de posturi şi nu 962 cum era prevăzut iniţial, informează un comunicat al Televiziunii Publice.
Potrivit documentului, noua schemă a rezultat în urma consultărilor dintre reprezentanţii conducerii şi partenerii de dialog social, cu privire la concedierile colective.
"În timpul consultărilor, care s-au derulat în perioada 13-24 septembrie, cele două părţi au convenit ca numărul posturilor care vor fi desfiinţate în SRTv să fie mai mic decât cifra aprobată prin HCA nr. 110/28 august şi cea propusă iniţial în Notificarea privind intenţia de concediere colectivă. Astfel, în noua schemă organizaţională vor rămâne 2.395 de locuri de muncă, urmând să fie desfiinţate doar 872 de posturi, faţă de cele 962 propuse iniţial. Această decizie a fost luată fără afectarea substanţială a indicatorilor economici cuprinşi în Programul de redresare economică a SRTv, care justifică măsura concedierilor colective", se arată în comunicat.
Hotărârea a fost adoptată vineri de CA al TVR cu 10 voturi "pentru" (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Brânzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente) şi două "împotrivă" (Sorin Burtea şi Valentin Nicolau, care şi-a delegat votul).
Romina Gabriela Surugiu, la rândul său membru în CA al TVR, nu a fost prezentă la şedinţa de vineri a CA.
Televiziunea Română, într-o situaţie financiară critică
Reprezentanţii instituţiei susţin că "Televiziunea Română se află într-o situaţie financiară critică, fără măsuri urgente de redresare riscând să ajungă în imposibilitatea de a funcţiona".
Pe 28 august, CA al TVR a aprobat Programul de redresare economică a societăţii, care prevede o serie de măsuri necesare pentru reducerea cheltuielilor, restabilirea echilibrului financiar şi plata datoriilor acumulate.
Pe 27 septembrie, Claudiu Săftoiu a transmis, într-un comunicat, că selecţia personalului TVR va începe după 1 octombrie, iar disponibilizările vor viza 872 de posturi, numărul de locuri de muncă reduse fiind mai mic cu 90 faţă de cifra propusă iniţial (962).
TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax în 10 august.
Consiliul de Administraţie al TVR, neconstituţional
Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat concedierea a 872 de angajaţi ai instituţiei la două zile după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa CA al TVR este neconstituţională.
În urma deciziei de miercuri a CCR, noul Consiliu de Administraţie al Televiziunii Publice este invalid şi urmează să fie înlocuit.
Cei opt membri numiţi în Consiliu, de Parlament la şedinţa din luna iunie, urmează să-şi piardă mandatul odată cu publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.