Comunitatea maghiară vrea "două partide care să o reprezinte la Bucureşti"
Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat că speră ca de la anul comunitatea maghiară să aibă "două partide care să o reprezinte la Bucureşti".
Articol de Stelian-Radu Cacuci, 11 Octombrie 2012, 15:38
Szilagyi Zsolt a afirmat, joi, că prin angajarea PPMT în alegerile parlamentare, comunitatea maghiară să aibă două partide care să o reprezinte în România.
"Avem speranţa că, prin angajarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) în alegerile parlamentare din acest an, comunitatea maghiară să aibă nu unul, ci două partide maghiare care să o reprezinte la Bucureşti", a spus, joi, la Oradea vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt.
El a adăugat că "prevederea, existentă încă din anul 2008, a pragului alternativ în Legea electorală, care presupune câştigarea a 6 colegii uninominale pentru Camera Deputaţilor şi a 3 colegii pentru Senat, pentru reprezentare în Parlament", dă mari şanse partidelor maghiare.
Vicepreşedintele PPMT a mai spus că listele cu candidaţi vor fi făcute publice după congresul Partidului Civic Maghiar.
"PPMT a finalizat listele nominale cu candidaţii proprii, însă ele vor fi făcute publice după congresul Partidului Civic Maghiar din această săptămână, cu care PPMT are o colaborare strânsă, mergând, pe termen mediu, spre o fuziune", a precizat Szilagyi Zsolt.
În privinţa UDMR, vicepreşedintele PPMT a spus că Uniunea a refuzat colaborarea şi, profitând de prezenţa la guvernare, de-a lungul timpului, a modificat Legea partidelor şi cea electorală astfel încât să facă, practic, imposibil accesul altor partide etnice în parlamentul român.
Totodată, Szilagyi Zsolt susţine că "avem probleme cu retrocedarea proprietăţilor. Guvernul precedent, condus de Emil Boc, a primit un ultimatum ca, în 18 luni, să refacă legislaţia în domeniu", adăugând că, din numărul total al europenilor ce se adresează Strassbourg-ului pe probleme de proprietate, ponderea cea mai mare o deţin cetăţenii români, nedreptăţiţi de justiţia din ţară.
Szilagyi Zsolt a mai spus că noua lege privind retrocedarea proprietăţilor i-ar afecta pe cei ce nu şi-au primit, încă, bunurile înapoi, întrucât se doreşte ca despăgubirea să reprezinte doar o cotă parte din valoarea reală a acestor proprietăţi.