Competiţie strânsă între partidele maghiare la alegeri
Preşedintele PPMT, Toro Tibor, susţine că la alegerile din decembrie este posibil ca atât reprezentanţii UDMR, cât şi cei ai PPMT să intre în Parlament: primii prin atingerea pragului de 5%, cei din urmă datorită pragului electoral.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Octombrie 2012, 09:49
Preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro T. Tibor a declarat că formaţiunea pe care o conduce are şanse reale să intre în Parlamentul Românei, după alegerile din 9 decembrie, informează corespondentul radio România, Raul Matiş.
Toro T. Tibor a spus că alegerile generale se organizează în baza legii din 2008, iar potrivit articolului care se referă la pragul alternativ, PPMT are şansa de a câştiga în şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi trei pentru Senat şi astfel să intre în forul legislatv al ţării, alături de UDMR.
Toro T. Tibor a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că UDMR dezinformează populaţia şi că nu există riscul ca maghiarii din România să nu aibă reprezentanţi în Parlament datorită pragului electoral alternativ.
AUDIO Toro Tibor
"Am constatat că există o lipsă de informare totală, nu numai în rândul comunităţii maghiare, dar în general, despre pragul electoral alternativ - o lipsă de informaţie, dar şi o dezinformare care provine din partea liderilor UDMR. Acest prag electoral de fapt înseamnă că acel partid politic care în şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi în trei colegii senatoriale câştigă o majoritate simplă, deci candidatul lui e primul în colegiu, îndeplineşte condiţiile de a depăşi pragul electoral", a spus Toro.
Liderul PPMT a arătat că au fost deja nominalizate persoanele care vor candida la alegerile din 9 decembrie, respectiv cei cinci membri ai Prezidiului Naţional: Gergely Balazs - în judeţul Cluj, Szilagyi Zsolt - în Bihor, Zatyko Gyula – în Oradea, Papp Elod - în Braşov şi Toro T. Tibor - în Covasna.
Toro a precizat că PPMT va avea candidaţi doar în cîteva judeţe din Transilvania, însă lista va fi definitivată abia în 15 octombrie, după congresul Partidului Civic Maghiar, din 13 octombrie de la Odorheiu Secuiesc, când se speră pe o colaborare fructoasă cu civicii maghiari, care ar putea să se concretizeze, pe termen mediu, în fuziunea dintre PPMT şi PCM.
Hunor: Partidele maghiare vor să dăuneze şi să rănească UDMR
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara că partidele maghiare care vor participa la alegeri vor doar să "dăuneze şi să rănească" Uniunea, nu să ajungă în Parlament.
Kelemen spunea că partidele maghiare care se vor înscrie în cursa electorală ştiu că nu au şanse să intre în Parlament.
Tokes atacă: UDMR tratează ungurimea din Transilvania ca pe "supuşii săi feudali"
Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania europarlamentarul Laszlo Tokes, îi acuză pe reprezentanţii UDMR că tratează ungurimea din Transilvania ca pe "supuşii săi feudali", iar Uniunea "a ajuns la nivelul luptei de clasă împotriva celorlalte formaţiuni maghiare".
Tokes a spus, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că reprezentanţii UDMR consideră obligatoriu ca fiecare vot să le aparţină, exact ca în timpul partidului comunist şi că "au ajuns la nivelul luptei de clasă împotriva celorlalte formaţiuni maghiare".
"Noţiunea luptei de clasă se iveşte din atitudinea exclusivistă a UDMR faţă de unitatea la care ne străduim noi, Partidul Popular al Maghiarlor din Transilvania şi CNMT. Din păcate, dacă în 2009 am reuşit să realizăm unitatea maghiarilor din Transilvania, cu ocazia alegerilor europarlamentare, pur şi simplu UDMR a renunţat la această unitate şi o caracterizează exclusivismul unipartinic.Mă miră faptul că UDMR consideră toată ungurimea din Transilvania de parcă ar fi supuşii săi feudali şi consideră, ca în timpul partidului comunist, că parcă ar fi obligatoriu ca fiecare vot să le aparţină. Aceasta nu are nimic în comun cu democraţia adevărată şi ne aminteşte de PCR", a spus Tokes.
El a adăugat că, având în vedere baza electorală constituită de comunitatea maghiară, atât UDMR, cât şi PPMT pot avea reprezentanţi în Parlament, mulţumită pragului electoral alternativ legat de câştigarea de către o formaţiune a şase colegii de deputaţi şi trei colegii pentru Senat.
Tokes a mai spus că actualul Parlament este cel mai slab al României post-decembriste şi că este necesară o schimbare de regim.