Companiile cu pierderi, scoase la privatizare
FMI insistă pe privatizarea companiilor cu pierderi, ca soluţie pentru rezvolarea problemelor bugetare, iar Guvernul s-a hotărât să pună în practică recomandările Fondului.
Articol de Cristina Grecu, 12 Noiembrie 2011, 09:24
Ministrul economiei, Ion Ariton, confirmă intenţia cabinetului din care face parte să privatizeze unele companii mari de stat, generatoare de pierderi, aceasta fiind una dintre soluţiile pentru rezolvarea problemelor bugetare actuale pe care insistă şi Fondul Monetar Internaţional.
"Vom fi deschişi pentru privatizări, numai aşa România poate să redevină un motor de creştere economică, să fie într-un proces continuu de creştere în anii următori", a spus Ion Ariton.
Cu două zile în urmă, la Berlin, preşedintele Traian Băsescu îi spunea cancelarului german Angela Merkel că investitorii nemţi sunt aşteptaţi să participe la privatizarea complexurilor energetice de la Turceni şi Rovinari, Termocentralei Craiova şi companiei CFR Marfă.
Opoziţia se declară însă împotriva acestor privatizări.
Co-preşedintele USL, Victor Ponta, afirmă că un stat responsabil trebuie să aibă controlul asupra producătorilor săi de energie.
"Sunt absolut convins că societăţile producătoare de energie trebuie să aibă în continuare un acţionariat majoritar al României, nu al altcuiva, şi că în acest fel vom şi salva locuri de muncă şi ne vom salva siguranţa noastră energetică pentru anii care urmează", susţine Ponta.
Management slab la companiile de stat
Analizând problema, analistul economic Constantin Rudniţchi a conturat şi argumente pentru şi argumente împotriva privatizărilor.
Ca argument de susţinere, el spune că în general, în România, companiile de stat au avut până acum un managment slab.
"Am văzut de nenumărate ori că privatizarea a adus un managment corect, un managment performant, un managment care a pus acea întreprindere sau a trecut acea întreprindere dintr-o zonă de pierdere într-una de profit şi care sigur a însemnat un profit şi pentru bugetul statului, dar şi pentru piaţa forţei de muncă din România", susţine analistul.
Între argumentele pentru privatizare, Constantin Rudniţchi subliniază faptul că pentru companiile de stat româneşti este nevoie de investiţii foarte mari, pe care România nu le poate asigura, dar, pe de altă parte, a vinde nu este singurul lucru pe care poate să-l facă statul.
Managementul performant, cheia problemei
Găsirea unui managment performant ar fi o altă soluţie.
"Cel mai simplu pentru stat, să-şi ia mâna de pe o companie vânzând-o, înainte de a încerca să facă un management performant, care să fie tăiat de sifonările politice sau de alt tip", spune Rudniţchi pentru Radio România Actualităţi.
Soluţia de mijloc ar fi, însă, vinderea unui pachet majoritar de acţiuni, susţine analistul, avertizând şi că o decizie de privatizare a companiilor energetice ar trebui luată cu multă responsabilitate, eventual cu girul Parlamentului.
"Cine îşi asumă o astfel de decizie acum trebuie să ştie că-şi asumă şi riscul de a pierde, dar şi un gust dulce al unei victorii. Cred că totuşi ar trebui ca acest tip de privatizări importante pentru România să fie dezbătute şi trecute ca lege prin Parlament", subliniază analistul.
Dezbaterea despre privatizare rămâne deocamdată la nivel de discuţie, deoarece de la a vrea să vinzi şi până la a avea cui, este distanţă mare în actualul context economic din ce în ce mai fragil, cel puţin pe plan european.