Comisiile reunite au aprobat bugetele a zeci de instituții și ministere
Bugetele ministerelor şi ale celorlalte instituţii finanţate de stat au trecut rapid prin comisiile de specialitate în forma propusă de guvern.
Articol de Iulian Olescu, 26 Februarie 2021, 07:54
Comisiile reunite de buget finanţe ale Parlamentului au aprobat ieri sumele alocate mai multor ordonatori principali de credite, prin proiectul bugetului de stat. Au fost adoptate, în forma elaborată de guvern, bugetele a zeci de instituţii fără să fi fost admis vreun amendament al opoziţiei.
Discuţiile continuă şi astăzi, astfel încât până mâine să fie finalizat raportul comisiilor. Votul din plenul reunit asupra bugetului este aşteptat marţea viitoare.
După ce în prima parte a zilei de ieri bugetele ministerelor şi ale celorlalte instituţii finanţate de stat au trecut rapid prin comisiile de specialitate în forma propusă de guvern, toate amendamentele opoziţiei fiind respinse prin vot, au urmat dezbaterile generale pe marginea bugetului de stat, în cadrul comisiilor reunite de buget finanţe bănci.
Ministrul finanţelor, Alexandru Nazare, a precizat că bugetul pentru 2021 este unul robust, echilibrat şi realist care pune bazele relansarii economice.
Alexandru Nazare: Atâta timp cât veniturile cresc, cheltuielile cresc, deficitul este la peste 7%. Bugetele principalelor ministere cresc. E greu să poţi să lipeşti o etichetă de austeritate pe acest buget. Evident că atunci când faci o ajustare de deficit de peste 2,6 puncte procentuale, nu poate să fie toată lumea mulţumită, dar trebuie împreună să trecem prin această perioadă. Eu ce pot să vă asigur e că suntem în direcţia bună şi creşterea economică prognozată de Comisia Naţională de Prognoză, de 4,3 - e reală.
Pe de altă parte opoziţia a criticat proiectul de buget, considerându-l a fi unul de austeritate, construit pe datorie. Senatorul PSD, Radu Oprea.
Radu Oprea: Oare creşterea pe datorie pe care ne-o propuneţi, să ajungem cu gradul de îndatorare la 52% din PIB, este sănătoasă? Nu cred. Uitaţi-vă în buget şi veţi vedea că datoria de noi ce este de 80 de miliarde, iar creşterea PIB-ului nominal este doar de 76 de miliarde. Deci proiecţia dumneavoastră arată că aveţi un buget lipsit de viziune care nu este un buget al dezvoltării, este doar un buget al creşterii pe datorie.
După dezbaterile generale, parlamentarii din comisiile reunite de buget-finanţe- bănci au adoptat textul legii bugetului pe articole, toate amendamentele fiind respinse, cu excepţia celui care a corectat o eroare materială de redactare.
Tot ieri au fost avizate şi bugetele pentru mai mulţi ordonatori principali de credite în forma propusă de Executiv, printre aceştia numărându-se Administraţia prezidenţială, Senatul şi Camera Deputaţilor, dar şi Ministerele Energiei şi Afacerilor Interne.