Comisiile juridice dau un nou raport pentru Comisia privind alegerile din 2009
Inițiativa legislativă privind înfiinţarea comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009 a fost întoarsă de la plen, pentru a i se defini mai clar obiectivele.
Articol de Iulia Gherman, 10 Mai 2017, 18:00
Comisiile juridice din Senat şi Camera Deputaţilor au dat un nou raport pentru înfiinţarea comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009.
Iniţiativa legislativă a fost întoarsă de la plen, pentru a i se defini mai clar obiectivele, după ce Parchetul General a deschis o anchetă proprie pe această chestiune.
Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a precizat că nu vor fi verificate aspecte pentru care Parchetul a început sau va demara o anchetă.
"Nu constituie obiect al comisiei parlamentare de anchetă elementele ce ţin de infracţiunile de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor evidenţei electorale pentru care Parchetul a început să efectueze cercetări in rem. Nu vom verifica aspectele pe care Parchetul, acum sau pe parcursul anchetei pe care o face, vor spune că acele aspecte vizează obiectul dosarelor", a spus Eugen Nicolicea.
PNL, împtriva amendamentelor
PNL nu agreează amendamentele susţinute de parlamentarii puterii cu privire la obiectivele acestei comisii, pe motiv că Parchetul a deschis dosare pe aceleaşi subiecte.
Pe de altă parte, deputatul PNL Cătălin Predoiu a propus ca din comisia de anchetă să nu facă parte parlamentari care, în virtutea unor atribuţii de serviciu sau a unor relaţii personale, au interacţionat cu persoane invitate la audieri.
"Există o incompatibilitate şi un potenţial conflict de interese, nu în sens penal, dar în sensul anchetei parlamentare, între un membru al comisiei de anchetă parlamentară şi persoanele cu care au fost în relaţii de serviciu sau de prietenie pe durata activităţii lor supuse anchetei parlamentare. Nu am înţeles de ce majoritatea a respins acest amendament", a susținut Cătălin Predoiu.
Noul regulament al Parlamentului stabileşte că persoanele invitate la şedinţele comisiei de anchetă sunt obligate să vină la audieri, refuzul acestora putând atrage sancţiuni penale.