Comisiile juridice au modificat articolul legat de imunitatea parlamentarilor
Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat luni aviz favorabil privind cererea de reexaminare a Statutului parlamentarilor, retrimisă de plen la comisia de specialitate, cu termen de o săptămână.
Articol de Flori Doman, 11 Februarie 2013, 17:29
Comisiile juridice reunite au eliminat, luni, din Statutul deputaţilor şi senatorilor articolul care viza încetarea mandatului de parlamentar în cazul unei atacări în instanţă în termen de 15 zile a raportului ANI, prin care se constata starea de incompatibilitate.
Membrii celor două Comisii juridice au avizat favorabil, cu 26 de voturi "pentru" şi 4 "împotrivă" cererea de reexaminare solicitată în cazul acestui act normativ de preşedintele Traian Băsescu.
Parlamentarii jurişti au eliminat din textul de lege, în acest sens, un amendament anterior propus de senatorul PNL Tudor Chiuariu.
Parlamentarii liberali în Comisia juridică au avut susţinerea UDMR şi a PP-DD.
De cealaltă parte, PSD şi PDL s-au opus eliminării din statut a acestei prevederi.
La finalul şedinţei, deputatul PDL Andronache a criticat faptul că parlamentarii au modificat şi articole care nu erau vizate prin cererea de reexaminare.
El a spus că nu ar fi trebuit să fie modificate alte prevederi în afara celor menţionat de preşedinte.
"Vom contesta la Curte (Curtea Constituţională - n.r.) în măsura în care ele se vor regăsi în votul final sau în raportul final al plenului pe această iniţiativă legislativă", a spus acesta.
Preşedintele Comisiei pentru statut, Gabriel Vlase, a declarat presei că au fost adoptat toate deciziile comisiilor juridice reunite.
Potrivit planificării, statutul trebuie adoptat în plenul comun, în această săptămână, probabil, miercuri, spun sursele.
Blaga: Depunem proiect de modificare a Statutului, după raportul pe cererea de reexaminare
După şedinţa BPN a PDL, liderul formaţiunii, Vasile Blaga, a anunţat, luni, că Partidul va depune în Parlament un proiect de modificare a Statutului parlamentarilor, imediat după votarea raportului asupra cererii de reexaminare, considerând că trebuie modificate prevederile legate de conflictul de interese şi de cererile de arestare, reţinere sau percheziţie.
Vasile Blaga a precizat că mai sunt de modificat unele prevederi din Statut, cum ar fi articolul 21, "care a rămas ambiguu".
"Se vorbeşte de o motivare temeinică a cererii procurorilor transmisă prin intermediul ministrului Justiţiei Parlamentului privind arestarea, reţinerea sau percheziţia parlamentarilor. Parlamentul se transformă într-o instituţie de judecată, iar parlamentarii sunt deasupra legii. În al doilea rând, dorim să introducem termene precise în procedurile parlamentare în momentul în care cererea de arestare, reţinere sau percheziţie vine de la procurori către una din cele două Camere, astfel încât să nu mai ajungă ca în cazul lui Ion Stan", a afirmat el.
Liderul democrat-liberal a mai susţinut că PDL consideră că trebuie ca momentul în care conflictul de interese al unui parlamentar este dovedit, automat parlamentarul respectiv să-şi piardă calitatea de membru al Camerei sau al Senatului.
Blaga a criticat amânarea deciziei Parlamentului în privinţa raportului la cererea de reexaminare a preşedintelui în cazul statutului arătând că USL recurge la subterfugii pentru a păstra superimunitatea.
Preşedintele Băsescu a trimis Parlamentului o cerere de reexaminare a Statutului aleşilor
Şeful statului, Traian Băsescu, a trimis Parlamentului, săptămâna trecută, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV şi propunând dezbatere publică asupra proiectului.
În cerere se arată că Legea trimisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea şi modificarea statutului deputaţilor şi al senatorilor, în special în ceea ce priveşte incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea parlamentarilor.