Comisia specială "Roşia Montană", în dificultate de a finaliza Raportul. Află de ce
Tensiunile şi neînţelegerile dintre membri pun în pericol finalizarea la timp a raportului Comisiei speciale pentru Roşia Montană, care ar trebui să fie gata până la sfârşitul săptămânii.
Articol de Bogdan Isopescu, 07 Noiembrie 2013, 15:23
UPDATE Dezbaterile pe raportul final privind proiectul minier Roşia Montană se vor încheia joi seară, iar votul final va fi dat luni, 11 noiembrie, ora 18:00, a anunţat senatorul PSD Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei speciale.
După ce miercuri au avut loc discuţii ore în şir, care s-au încheiat la miezul nopţii, Comisia şi-a reluat joi, lucrările, dar încă nu s-a ajuns la un acord cu privire la conţinut.
La mai bine de trei săptămâni după încheierea audierilor din Comisia specială care vizează proiectul Roşia Montană, parlamentarii nu reuşesc să găsească un numitor comun pentru finalizarea unui raport.
PNL, UDMR şi minorităţile insistă ca raportul să conţină respingerea proiectului venit de la guvern, în timp ce PSD şi PC vor să modifice acest proiect.
Dificultatea este şi mai mare pentru că "majoritatea" în Comisie este schimbătoare, pentru că parlamentarii PPDD înclină când într-o parte, când într-alta.
Dacă,spre exemplu, miercuri, PP-DD a ajutat la formarea unei majorităţi alături de PNL şi UDMR, spre miezul nopţii, tot reprezentanţii PP-DD erau cei care se retrăgeau din comisie pentru o jumătate de oră, moment în care PSD a putut să suspende şedinţa, din lipsă de evorum.
În acel moment, Comisia nu parcursese nici 30% din documentaţie.
"Discutasem jumătate din al doilea capitol, capitolul de mediu, şi mai rămăsese jumătate din acest capitol, plus cel juridic şi cel de patrimoniu, deci oricum sunt discuţii de încă aproximativ opt-nouă ore", argumenta preşedintele Comisiei, social-democratul Darius Vâlcov.
Potrivit redactorul RRA, se asteaptă ca, joi, PNL, UDMR şi minorităţile să aibă din nou de partea lor pe cei de la PP-DD pentru a putea impune un vot pentru respingerea proiectului.
"Ceea ce noi ne dorim este ca această comisie să finalizeze, conform mandatului pe care l-a primit din partea birourilor permanente reunite şi a plenului, şi anume un vot negativ şi un raport negativ, pe proiectul de lege venit de la guvern şi sigur, cu o recomandare generală pentru crearea unui cadru legislativ general, cuprinzător pentru exploatăruile miniere în România", a spus deputatul PNL, Cristina Pocora.
Parlamentarii din Comisie anunţau o şedinţă de aproximativ nouă ore, însă este posibil ca nici acum să nu se ajungă la vreun rezultat.
Următorul scenariu ar fi o altă amânare, în spatele căreia cei doi copreşedinţi ai USL să negocieze o soluţie.