Comisia pentru elaborarea legii electorale, aprobată de Parlament
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, marţi, în unanimitate, înfiinţarea comisiei parlamentare care se va ocupa de modificarea legii electorale.
Articol de Flori Doman, 27 Martie 2012, 16:34
Proiectul de hotărâre prevede constituirea comisiei pentru analiza propunerilor legislative privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, care este alcătuită din 13 parlamentari iar din comisie mai fac parte, fără drept de vot, un reprezentant al Guvernului, un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente şi câte un reprezentant al Comisiilor pentru egalitate de şanse din Senat şi Camera Deputaţilor.
Liderul PSD, Mircea Duşa, a afirmat că grupul de lucru, pentru legea privind alegerile parlamentare, va fi format din câte şase reprezentanţi ai puterii şi ai opoziţiei, la care se adaugă minorităţile.
Deputatul PDL, Sulfina Barbu, preşedinta Comisiei
Mircea Duşa a adăugat că preşedinţia acestui grup va reveni PDL, în timp ce funcţia de vicepreşedinte va fi ocupată de un reprezentant al PSD.
Componenţa comisiei este următoarea: preşedinte Sulfina Barbu (deputat PDL), vicepreşedinţi Valeriu Zgonea (deputat PSD) şi Puiu Haşotti (senator PNL), secretari Marton Arpad (deputat UDMR) şi Eugen Nicolicea (deputat progresist), iar membrii sunt Staicu Florian (senator PDL), Ilie Sârbu (senator PSD), Mircea Duşa (deputat PSD), Paul Victor Dobre (deputat PNL), Mihai Voicu (deputat PNL), Cseke Attila (senator UDMR), Şerban Mihăilescu (senator UNPR), Varujan Pambuccian (deputat minorităţi).
Convocarea şedinţelor se face cu cel puţin trei zile înainte iar comisia poate invita la dezbateri specialişti în domeniu.
Comisia are ca termen data de 30 aprilie pentru a elabora legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, conform Agerpres.
Noua lege electorală aduce sancţiuni pentru Guvern
USL a propus modificarea legii electorale până la 1 iulie, pentru ca în noul Parlament să nu mai existe "alţi Boldea".
Copreşedintele USL, Victor Ponta, a propus ca viitoarea lege electorală să conţină sancţiuni în cazul în care Guvernul refuză să organizeze alegeri pentru ocuparea unui fotoliu de parlamentar declarat vacant, pentru că în acest moment sunt vacante zece locuri de senatori şi deputaţi, pentru care nu s-au organizat parţiale.
Pe de altă parte, liderul PSD a susţinut includerea în lege a unor sancţiuni clare pentru Guvern în cazul în care nu organizează alegeri în Colegiile unde există mandate vacante.
El a spus că în prezent există 10 locuri rămase vacante în Parlament pentru care Executivul nu a organizat alegeri deoarece Guvernul Boc s-a temut că le va pierde.