Comisia parlamentară de control a SIE, convocată săptămâna viitoarea
Comisia parlamentară de control a activităţii de Serviciului de Informaţii Externe ar putea fi convocată, săptămâna viitoare, pentru a analiza unele declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu.
Articol de Radio România, 15 Octombrie 2014, 09:10
Motivul convocării Comisiei îl constituie declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, făcute luni, la un post de televiziune.
Acesta a afirmat public, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit, între 1997 şi 2001, perioadă în care ar fi fost şi incompatibil cu funcţia de procuror pe care o deţinea.
De asemenea, Traian Băsescu a mai declarat, la aceeaşi televiziune, că fostul director al Serviciului, Teodor Meleşcanu, a refuzat să-l informeze în acest sens.
În urma acestor declaraţii ale şefului statului , preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii de Serviciului de Informaţii Externe, a afirmat că ar putea chema la audieri actuala conducere interimară a SIE.
"Este obligatorie convocarea Comisiei SIE. Prin afirmaţiile făcute de preşedinte, a rezultat într-un fel sau altul, că fostul director al Serviciului, domnul Meleşcanu, ar fi încercat să acopere sau chiar la sprijinit pe domnul Ponta. Pe domnul Meleşcanu şi pe domnul Ponta şi pe domnul preşedinte Traian Băsescu nu putem să-i invităm, noi suntem o comisie de supraveghere şi de control numai a activităţii SIE, domnul Meleşcanu nu mai este director SIE, a explicat Calimente.
Într-o declaraţie de presă, Teodor Meleşcanu a declarat că legea nu-i permite să confirme sau să infirme dacă Victor Ponta a fost ofiţer acoperit, iar premierul a catalogat afirmaţiile preşedintelui drept "minciuni".
Totoodată, Serivciul de Informaţii Externe informează într-un comunicat, remis Radio România Actualităţi, că nu este abilitat să răspundă întrebărilor legate de indentiatea ofiţerilor acoperiţi, chiar dacă persoana la care se face referire nu a avut nicio legătură cu instituţia.
În privinţa ofiţerilor de informaţii trecuţi în rezervă, SIE precizează că termenul prevăzut de lege pentru păstrarea secretului este de 30 de ani.