Comisia Nana cere Prefecturii Călăraşi documentele privind titlurile de proprietate
Comisia de anchetă privind terenurile din comuna Nana a transmis Prefecturii Călăraşi să pună la dispoziţie toate documentele care stau în spatele emiterii titlurilor de proprietate pentru persoanele care au vândut terenuri către firma Berfige.
Articol de Radio România, 02 Aprilie 2014, 17:12
Comisia parlamentară de anchetă privind achiziţionarea unui teren în judeţul Călăraşi de către fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a ajuns miercuri la concluzia că respectiva suprafaţă a fost vândută acesteia de către o firmă înfiinţată exact în acest scop.
Preşedintele Comisiei Nana, Mihai Fifor, a arătat că după analiza documentelor a rezultat că societatea italiană Berfige a cumpărat mai multe terenuri de la persoane fizice, alcătuind astfel suprafaţa achiziţionată ulterior de Ioana Băsescu.
"12 persoane care vând către Berfige, întâmplător sau nu, mandatează ca reprezentant pentru contractul de vânzare-cumpărare pe nimeni altcineva decât pe fata secretarei Primăriei comuna Nana, Alina Preda. Un lucru de altminteri interesant este şi faptul că unii dintre cei care vând către Berfige, întâmplător sau nu, locuiesc în zone apropiate în sectorul 5, al capitalei, dar sunt chestiuni pe care le analizăm, nu vrem să învinovăţim deocamdată pe nimeni. Pe măsură ce în spatele afirmaţiilor noastre sunt documente concrete o să le prezentăm", a spus senatorul Mihai Fifor.
Acesta a precizat că niciun reprezentant al firmei nu a venit la audieri.
"Societatea aceasta, Berfige, nici nu a venit la audieri, nu am reuşit să ne întâlnim nici cu administratorii, dar nici cu un alt reprezentant al societăţii. Societatea se înfiinţează în 23.07.2009. Ultimele titluri de proprietate compacte pentru opt persoane se emit pe 17.08.2009 pentru ca ulterior, tot compact, aceste opt persoane să vândă pe data de 22.09.2009 către Berfige", a precizat Fifor.
La rândul său, senatorul PSD Gabriela Firea a arătat că miercuri Comisia de anchetă a continuat analizarea documentelor primite în urma audierilor.
"Procesul acesta de analizare al tuturor documentelor este unul laborios pentru că, în afara volumului de muncă ce-l presupune, este vorba şi de o specializare. Avem în Comisie şi jurişti, persoane care cunosc legile fondului funciar şi, de asemenea, economişti care pot să facă anumite conexiuni între documente pentru aflarea adevărului. Din primele analize au rezultat câteva semne de întrebare sau coincidenţe", a declarat Firea.