Comisia Juridică respinge cererea de urmărire penală a senatorului Titus Corlăţean
Comisia juridică a Senatului a respins, astăzi, cererea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul senatorului PSD, Titus Corlăţean, în dosarul ''Vot Diaspora 2014''.
Articol de Amalia Bojescu, 14 Iunie 2016, 15:06
Comisia juridică a Senatului a respins, astăzi, cererea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul senatorului PSD, Titus Corlăţean, în dosarul ''Vot Diaspora 2014''.
S-au înregistrat 5 voturi împotriva cererii, 3 pentru şi o abţinere.
Fostul ministru de externe, Titus Corlăţean şi-a susţinut nevinovăţia în faţa senatorilor jurişti:
"Am un singur comentariu. Am prezentat în faţa comisiei toate argumentele şi datele pentru care eu am susţinut (...) faptul că suspiciunile rezonabile şi acuzaţiile DNA sunt total nefundamentate. Eu le-am respins cu argumente", a spus Corlăţean.
Raportul Comisiei juridice urmează să intre în plenul Senatului cel mai probabil săptămâna viitoare.
Pe 16 mai, DNA a cerut sesizarea Parlamentului pentru efectuarea urmăririi penale faţă de senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, în dosarul Diaspora.
Cererea de ridicare a imunităţii îl vizează pe senator pentru infracţiunile de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Potrivit procurorilor, la alegerile prezidenţiale din 2014, Titus Corlăţean, care era atunci ministru de Externe, prin încălcarea legii, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate.
Dispoziţiile sale ar fi limitat numărul de cetăţeni români care au putut vota, fapt ce ar fi favorizat candidatul propus şi susţinut de partidul din care facea şi el parte, în condiţiile în care cetăţenii din diaspora îi erau în mare parte defavorabili acestuia.
"În contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte", susţine DNA, în comunicatul remis la aceea dată.