Comisia Juridică reia marți discuțiile privind Legea carantinării
Lucrările Comisiei Juridice în care se dezbate Legea privind carantina şi izolarea au fost amânate pentru joi dimineaţă, fără a se stabili o oră.
Articol de Petruţa Dinu, 13 Iulie 2020, 20:20
În Comisia Juridică a Senatului s-au reluat, în această dupăă-amiază, dezbaterile pe tema legii privind carantina şi izolarea şi nu a mai fost avansat vreun termen privind şedinţa de plen în care documentul să fie supus votului final.
Discuţiile s-au concentrat în această după-amiază pe reglementările specifice restrângerii unor drepturi şi libertăţi în condiţii de risc epidemiologic ridicat.
Internare forţată a pacienţilor COVID-19 a fost una din temele dezbaterii generale din această după-amiază, la Comisia juridică din Senat.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat în cadrul intervenţiei sale online că judecătorii Curţii Constituţionale nu au cotestat această măsură, ci lipsa criteriilor şi a procedurii de contestare a măsurii.
Cătălin Predoiu: Internarea forţată se poate aplica şi unei persoane care consimte, care înţelege despre ce e vorba şi acceptă. De ce îl ducem la judecător dacă el spune "sunt de acord, înţeleg pericolul şi vreau să mă duc să fac tratament"?
La rândul său şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a subliniat riscul la care se expun pacienţii asimptomatici în cazul unui refuz privind internarea.
Raed Arafat: Riscul este îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia în eroare că noi îi închidem în puşcărie pentru că ei sunt cu simptome uşoare, fără să-i zicem, atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac.
Între timp, lucrările comisiei au fost amânate pentru mâine dimineaţă, fără a se stabili o oră.
Atunci senatorii jurişti vor vota amendamentele pentru raportul final la legea privind carantină şi izolare.