Comisia Juridică propune reluarea votului în cazul arestării lui Dan Şova
Propunerea de reluare a votului în cazul Dan Şova aparţine social democraţilor jurişti, în timp ce liberalii din comisie ar fi dorit reinterpretarea votului.
Articol de Alina Stănuţă, 27 Mai 2015, 11:55
Comisia juridică a Senatului propune ca votul privind solicitarea DNA de arestare preventivă a senatorului Dan Şova să fie reluat.
Propunerea aparţine social-democraţilor jurişti, în timp ce liberalii din comisie ar fi dorit reinterpretarea votului.
Şedinţa a avut loc după ce Curtea Constituţională a constatat că Senatul a fundamentat, pe dispoziţii contrare Constituţiei, rezultatul votului de respingere a solicitării DNA de arestare a parlamentarului.
În timpul dezbaterilor din Comisia Juridică, senatorul PSD Ioan Chelaru a propus reluarea întregii proceduri, arătând că juriştii Curţii Constituţionale reproşează Senatului că votul a fost dat pe două texte în vigoare, dar neconstituţionale.
"Curtea Constituţională, declarând neconstituţională o hotărâre a Senatului, a invalidat întreaga procedură care a avut loc cu privire la domnul Şova. Nu pot să spun procedura a fost corectă şi votul a fost altfel. Eu cred că trebuie să reluăm procedura complet", a spus Ioan Chelaru.
Deşi liberalii au solicitat în timpul dezbaterilor doar reinterpretarea votului în cazul Şova, propunerea a căzut la vot.
Preşedintele Comisiei Juridice, senatorul PNL Cătălin Boboc arată că, în opinia sa, votul a fost perfect valabil în cazul Şova şi doar trebuie reinterpretat şi îi critică pe social-democraţi.
"Este o chichiţă, este o găselniţă a PSD, este modalitatea prin care, pe de o parte mai lungeşte lucrurile, pe de altă parte vrea să meargă spre un rezultat pe care şi l-au propus, sunt convins, pentru că în urma deciziei Curţii simplifică în plen situaţia domnului senator Şova şi anulează /.../ cereri pentru că numărul de voturi necesar este mai mic acum", a spus Cătălin Boboc.
La începutul acestei luni, Curtea Constituţională a decis că votul în cazul lui Dan Şova este neconstituţional pentru că s-a bazat pe regulamentul Senatului şi nu pe prevederea din Constituţie privind aprobarea reţinerii şi arestării preventive.