Comisia Juridică: Prezentarea documentelor solicitate Parlamentului, legală
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis marţi că este legală prezentarea documentelor solicitate Parlamentului de procurorii DNA cu privire la proiectul de lege legat de organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Articol de Radio România, 11 Februarie 2014, 11:17
UPDATE Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a cerut o derogare de 24 de ore pentru prezentarea şi depunerea documentelor solicitate de DNA cu privire la organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Termenul solicitat de procurorii anticorupţie era până marţi, la ora 12:00.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a subliniat că această amânare se datorează modului defectuos în care a fost înaintată solicitarea şi că a discutat telefonic pe această temă cu procurorul general.
Solicitarea are legătură cu cercetările în Dosarul de corupţie "Carpatica": există suspiciunea că guvernul a emis o ordonanţă prin care ar fi fost favorizate interesele firmei "Carpatica Asigurări".
Luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care au fost solicitate aceste documente.
El susţinea că acest mod nu corespunde principiilor democratice şi ale statului de drept şi a subliniat că este prima dată după foarte mulţi ani când procurorul general nu corespondează direct cu Camera Deputaţilor.
"Ni se cer imperativ documente legate de votul și dezbaterea pe proiectul cu ordonanța ASF-ului. E pentru prima dată după foarte mulți ani când procurorul general nu corespondează cu Camera Deputaților. Ni se dă un sublocotenent ca persoană de contact și ni se atenționează că dacă nu le trimitem până mâine la 12 vor veni personal să le ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzător cu democrația și statul de drept”, a declarat luni, Valeriu Zgonea.
Amintim că procurorii au solicitat documentele oficiale despre o ordonanţă de urgenţă privind funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), despre care există suspiciuni că a fost emisă pentru a servi interesele firmei "Carpatica Asigurări".
Procurorii doresc să le fie trimise inclusiv amendamentele depuse, rapoartele întocmite de comisii, înregistrările audio şi procesele verbale ale şedinţelor comisiilor precum şi identitatea persoanelor care au participat la şedinţele respective.
În acest dosar sunt cercetaţi omul de afaceri sibian Ilie Carabulea şi presupusul său complice Marian Mîrzac, membru al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Acesta din urmă ar fi făcut demersuri pentru a proteja firma "Carpatica", la care în trecut a fost director general.
Faptele imputate de procurori sunt cumpărare de influenţă, dare de mită, folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, instigare la fals şi uz de fals.