Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat proiectul de desfiinţare a SIIJ
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat proiectul de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din domeniul Justiţiei.
Articol de Cătălin Purcaru, 18 Februarie 2022, 15:05
Toate amendamentele depuse de USR şi AUR au fost respinse prin vot, dar au fost acceptate anumite propuneri ale reprezentanţilor partidelor care formează majoritatea parlamentară.
Printre amendamentele acceptate se află şi propunerea grupului PSD, potrivit căreia de competenţa Secţiei de urmărire penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se regăsească şi infracţiunile săvârşite inclusiv de judecătorii şi magistraţii asistenţi din cadrul Curţii Constituţionale.
Deputatul PSD Simona Maya Teodorescu a argumentat că nu sunt motive întemeiate ca judecătorii CCR să nu fie încadraţi cu ceilalţi magistraţi.
Simona Maya Teodorescu: Curtea Constituţională să nu uităm că ea este o Curte, chiar dacă, formal, nu face parte în organizarea judecătorească din sistemul obişnuit al instanţelor. Dă decizii, membrii ei se numesc judecători. Nu sunt motive întemeiate să nu intre în aceeaşi competenţă precum judecătorii şi procurorii obişnuiţi.
Reprezentanţii USR au atras atenţia că organizarea CCR este reglementată printr-o lege separată, iar adoptarea amendamentului ar putea duce la probleme de neconstituţionalitate.
Stelian Iona, deputat USR, fost ministru al justiţiei: Acest amendament nu face decât să adâncească suspiciunile şi să dea un element de neîncredere cu privire la activitatea DNA. La întrebarea cine se teme de DNA, iată, se adaugă şi judecătorii Curţii Constituţionale. Nu e un semnal deloc de bun augur.
Raportul Comisiei juridice urmează să fie supus săptămâna viitoare dezbaterii şi votului final în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.