Comisia Europeană vrea o majorare a bugetului UE pentru 2013
Comisia Europeană va cere statelor membre să accepte o creştere substanţială a bugetului pentru 2013, de la nivelul actual de 129 miliarde de euro, pentru a putea achita obligaţiile UE rezultate din cofinanţarea diverselor proiecte.
Articol de Radio România, 25 Aprilie 2012, 15:05
Oficialii Comisiei Europene vor propune, miercuri, o majorare de 6,8% a bugetului Uniunii Europene, pentru anul viitor.
Cel mai probabil, Comisia va dori ca Parlamentul şi statele membre, în Consiliu, să aprobe mai mulţi bani decât în acest an, miza fiind acoperirea plăţilor pentru care s-a angajat, ne-a transmis corespondentul Radio România la Bruxelles.
E aşteptat contraargumentul austerităţii, pe care trebuie să o aplice numeroase state membre, dar, Executivul va insista că angajarea de cheltuieli a fost făcută de forurile comunitare, iar acum trebuie furnizaţi şi banii.
Decizia finală cu privire la suma pe care o va cere Comisia nu a fost anunţată încă.
Ce se ştie e că Executivul doreşte o suplimentare, că aceasta va fi dificil de negociat cu Parlamentul şi statele membre, dar e vitală, în opinia Comisiei.
Oficial, e vorba despre bani care să contribuie la stabilizarea economică.
"Dată fiind actuala situaţie economică, bugetul propus va fi orientat spre activarea pârghiilor ce pot duce la creştere economică şi crearea de locuri de muncă", susţine purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Alejandro Uzurrún.
Cei mai mulţi bani din bugetul european se regăsesc în cheltuielile pentru politica agricolă comună şi în cofinanţarea proiectelor de coeziune.
Problemele bugetare pe care le are Comisia
Cadrul în care e decis bugetul anual e cel pentru perioada 2007-2013 şi dacă în primii ani facturile proiectelor de dezvoltare au ajuns la greu la Bruxelles, ritmul a crescut constant, decontul pentru o investiţie aprobată acum trei ani, o autostradă, de exemplu, a trebuit făcut acum un an sau va fi făcut anul acesta, iar experţii Comisiei au constatat, la sfârşitul lui 2011, că au venit, pe ultima sută de metri, mai multe facturi decât au putut fi achitate.
Deşi a existat un surplus bugetar, transferul spre plăţi nu a putut fi efectuat, iar deontarea a fost făcută din bugetul pe 2012, în primele luni ale acestui an, dar urmează noi facturi şi Comisia speră să le poată acoperi obţinând mai mulţi bani pentru anul viitor.
Pentru anul acesta, de exemplu, au fost acceptate plăţi de aproape 130 de miliarde de euro şi angajamente ale Uniunii Europene în valoare de 147 de miliarde, o suplimentare faţă de 2011, dar comisarul pentru programare financiară şi buget, Janusz Lewandowski, avertiza, încă de anul trecut, că există un risc serios ca Uniunea să rămână fără banii pe care s-a angajat să îi dea beneficiarilor de fonduri europene, fie că e vorba despre regiuni, oraşe sau oameni de afaceri.
Problema Comisiei e că în bugetul anual european nu există principiul deficitului sau al împrumutului, veniturile trebuie să fie egale cu cheltuielile, dacă există un surplus, acesta se întoarce la statele membre, dacă nu sunt, însă, bani pentru achitarea unor facturi, banii sunt, aşadar, luaţi din bugetul pentru anul următor.
Valoarea bugetului anual al Uniunii Europene reprezintă circa un procent din veniturile totale generate de statele membre.