Comisia Europeană: România se confruntă cu riscul deteriorării deficitului de cont curent
România a făcut progrese limitate în urma recomandărilor specifice de ţară din 2019 şi se confruntă în continuare cu riscul deteriorării deficitului de cont curent, afirmă Comisia Europeană în Raportul de ţară.
Articol de Arina Petrovici, 26 Februarie 2020, 17:05
România a făcut progrese limitate în legătură cu recomandările specifice de ţară din 2019, în condiţiile în care progresele substanţiale din sectoarele financiar şi bancar au fost contracarate de lipsa schimbărilor pozitive cu privire la cadrul fiscal, sistemul public de pensii, venitul minim de incluziune, predictibilitatea procesului de luare a deciziilor şi guvernanţa companiilor de stat. În schimb, relevă raportul de ţară elaborat astăzi de Comisia Europeană.
România a făcut progrese substanţiale vizând protejarea stabilităţii financiare şi soliditatea sectorului bancar şi unele evoluţii pozitive cu privire la asigurarea viabilităţii pe termen lung a celui de-al doilea pilon de pensii, dar şi la implementarea unei strategii naţionale de achiziţii publice.
În acelaşi timp, însă, România se confruntă cu riscul deteriorării deficitului de cont curent, iar o încetinire economică în rândul unora din principalii parteneri comerciali ai ţării noastre ar putea găsi contul curent al României nepregătit pentru a face faţă unei scăderi a exporturilor.
Potrivit executivului comunitar, o serie de măsuri adoptate de autorităţile de la Bucureşti au contribuit la adâncirea deficitului de cont curent şi a riscurilor la adresa competitivităţii costurilor.
Este vorba mai ales de majorarea salariului în sectorul public şi a salariului minim, se arată în raport.