Comisia Europeană: România a ieşit din recesiune
România a ieşit din recesiune, înregistrând o creştere de 1% a PIB în trimestrul al treilea, faţă de cel anterior, după după două scăderi consecutive, arată previziunile de toamnă ale Comisiei Europene.
Articol de Radio România, 05 Noiembrie 2014, 09:47
Creşterea economică va continua, estimează executivul comunitar, atât pentru următoarele trei luni, până la 1,6% din PIB, cât şi pentru 2015.
În ritm anual, Comisia Europeană estimează că în perioada iulie-septembrie 2014 economia românească a înregistrat o creştere de 1,1%.
Primele date oficiale de la Institutul Naţional de Statistică privind evoluţia PIB-ului în trimestrul al treilea urmează să fie publicate în data de 14 noiembrie.
În plus, Executivul comunitar prognozează că şi în 2015 va continua creşterea economiei româneşti, chiar dacă este vorba de o creştere mai mică de 0,5% în fiecare trimestru comparativ cu trimestrul precedent.
La Bucureşti, premierul declara, ieri, că este pentru prima dată când bugetul are excedent după 10 luni.
''O situaţie fără precedent totuşi, cel puţin în ultimii 25 de ani, situaţie confirmată de ministrul Vâlcov şi doamna Petrescu, luni. Este pentru prima dată când la finalul a 10 luni, la 31 octombrie, bugetul României are excedent. Avem 176 de miliarde venituri şi 175,6 cheltuieli, în condiţiile în care obligaţiile noastre internaţionale ne permit să fim la 2,2% din PIB deficit'', a spus Ponta, ieri, la Camera de Comerţ şi Industrie a României.
El a mai spus că a avut o întâlnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi a discutat pe această temă.
''L-am întrebat pe guvernatorul BNR: E bine pentru România să aibă excedent? Guvernatorul mi-a spus că e bine să fim disciplinaţi, dar nu trebuie să fim prea zgârciţi că după aceea lucrurile se simt în economie'', a relatat premierul.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a confirmat că în aceste condiţii este posibil ca anul viitor să nu fie nevoie de majorări de taxe sau reduceri de cheltuieli.
"În luna octombrie nu avem aproape deloc deficit bugetar. S-ar putea, datorită performanţei mult mai bune pe care o avem în plan fiscal până în luna octombrie, să se regândească şi o parte din cheltuielile care erau programate pentru la anul. ealizator: Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar al României va scădea până la 2,1% din PIB în acest an, de la 2,2% în 2013, dar în 2015 procesul de consolidare fiscală se va inversa, urmând ca deficitul bugetar să crească până la 2,8%", a explicat la rândul său, Mugur Isărescu.