Comisia Europeană pune gând rău "paradisurilor fiscale"
Începutul de an aduce noi programe de lucru pentru Comisia Europeană, care plănuieşte să rezolve o serie de probleme cu care se confruntă statele comunitare.
Articol de Adriana Leu, 10 Ianuarie 2012, 10:42
Comisia Europeană îşi propune ca în 2012 să introducă măsuri care să ducă la creşterea economică, să reformeze sistemul financiar şi să asigure un rol important pentru Uniunea Europeană la nivel mondial.
Foaia de parcurs a Comisiei cuprinde 129 de iniţiative noi, dar principalele preocupări ale executivului Uniunii Europene se referă la aplicarea cât mai rapidă a unui plan care să restabilească încrederea în economia europeană şi să creeze mediul prielnic creşterii economice.
De altfel, Comisia Europeană a anunţat că anul acesta va publica şi o evaluare a eficienţei măsurilor luate pentru salvarea economiei.
O atenţie deosebită va fi acordată anul acesta desfiinţării aşa-numitelor "paradisuri fiscale" şi creării unui sistem modern de colectare a taxei pe valoarea adăugată pentru ca fraudele să poată fi evitate.
Pentru restabilirea încrederii investitorilor în economia europeană se are în vedere reducerea birocraţiei pentru întreprinderile mici şi implementarea unor măsuri care să protejeze banii contribuabililor prin combaterea fraudei legată de fondurile europene.
Pentru că o creştere economică nu este posibilă fără un grad cât mai mare de ocupare a forţei de muncă, organismul executiv al Uniunii Europene are în vedere accelerarea integrării economcie a statelor din blocul comunitar, astfel încât acestea să-şi revină cât mai repede din criza economică.
În vizor: locuri de muncă, prevenirea traficului de persoane şi controale la frontiere
Comisia Europeană se angajează să elaboreze planuri care să-i ajute pe tineri să-şi găseacă un loc de muncă în statele blocului comunitar şi vor fi create noi norme prin care drepturile de pensie vor fi mai uşor transferabile odată cu schimbarea locului de muncă.
În 2012, Comisia Europeană va acorda o atenţie deosebită dezvoltării ţărilor din Estul Europei şi din Nordul Africii în condiţii de pace şi prosperitate.
În plus, anul acesta va fi prezentată o nouă strategie de prevenire a traficului de persoane şi de modernizare a controalelor la frontieră.
Pe lista proiectelor pentru anul acesta mai figurează analiza unui posibil acord de liber-schimb cu Japonia şi a unuia de investiţi cu China, dar şi pregătirile pentru aderarea Croaţiei, care ar putea deveni al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.