Comisia Europeană pe justiţie apreciază eforturile DNA în cazurile de corupţie
În raportul intermediar, prezentat, vineri, la Bruxelles, Comisia Europeană pe justiţie, apreciază activitatea DNA, dar acordă "minus" Parlamentului, pentru că a împiedicat investigarea cazurilor de corupţie.
Articol de Claudia Marcu, 18 Februarie 2011, 14:06
România a răspuns într-un mod constructiv recomandărilor făcute de Comisia Europeană , se menţionează în raportul tehnic publicat vineri, la Bruxelles.
Adoptarea şi implementarea "micii reforme", amendarea Curţii Constituţionale, lansarea unei analize de impact pentru cele două Coduri de Procedură Civilă şi Penală, pregătirea propunerilor pentru consolidarea procesului de recrutare şi pregătirea magistraţilor, sunt câ teva dintre punctele realizate.
Raportul menţionează faptul că DNA a reuşit să-şi menţină ritmul investigaţiilor în cazuri de corupţie la nivel înalt, cu precizarea că, de la ultimul raport al Comisiei, prea puţine din aceste cazuri au ajuns în instanţă.
Un alt punct cu plus, este adoptarea legii îmbunătăţită pentru funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate însă, se subliniază, tăierile de buget hotărâte de parlament care vor afecta activitatea acesteia.
"În ceea ce priveşte România, de la ultimul raport România a răspuns într-un mod constructiv la recomandările Comisiei şi a făcut unele reforme (...) Astfel, au fost progrese în domeniul reformelor judiciare, România a făcut paşi importanţi în adoptarea legii micii reforme pentru a grăbi procesele. În ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, România a menţinut o traiectorie pozitivă şi a şi adoptat o lege care asigură funcţionarea ANI, Agenţiei Naţionale pentru Integritat", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene , Pia Ahrenkilde.
Comisia europeană critică Parlamentul pentru împiedicarea investigaţiilor
Ca minusuri se remarcă paragraful referitorla faptul că parlamentul a împiedicat investigarea cazurilor de suspiciune de comitere de acte de corupţie a unui fost ministru, contestarea în justiţie a alegerilor pentru Consiliul Superior al Magistraturii, dar şi anularea de către Curtea Constituţională a alegerilor privind patru membri ai CSM .
"Parlamentul a împiedicat investigarea cazurilor de suspiciune de comiterea unor acte de corupţie de către un fost ministru; alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea în justiţie a acestora şi au dus la anularea de către Curtea Constituţională a alegerilor privind patru membri ai CSM", se arătă într-un paragraf din raportul intermendiar .
Mai rămâne de bifat pregătirea aprofundată pentru implementarea noilor coduri, lansarea unei revizuiri independente a sistemului judiciar, reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi, măsuri pentru creşterea ritmului de judecare în procesele de corupţie la nivel înalt, consolidarea politici generale anticorupţie, puncte asupra cărora România ar trebui să se concentreze până la raportul din luna iulie, informează corespondentul RRA, la Bruxelles.