Comisia Europeană, îngrijorată de închiderea fabricii Nokia
Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată de închiderea fabricii Nokia din judeţul Cluj, întrucât peste 2.000 de persoane vor rămâne fără un loc de muncă.
Articol de Carmen Valică, 30 Septembrie 2011, 18:29
Reprezentantul comisarului pentru piaţa muncii şi afaceri sociale, Cristina Arigo, crede că România ar putea accesa fonduri puse la dispoziţie de executivul comunitar, în astfel de cazuri.
"Din perspectiva pieţei muncii şi afacerilor sociale, ce putem face în astfel de situaţie este să fim pregătiţi pentru a ajuta lucrătorii cât de mult posibil, pentru a-i ajuta să-şi găsească un alt loc de muncă, cât de repede posibil. Există fondul social european pe termen lung, pentru cursuri de pregătire şi sprijin în găsirea unui loc de muncă, program în care România este implicată. Există aşa-numitul fond european de adaptare la globalizare, gândit exact pentru lucrătorii disponibilizaţi în astfel de situaţii", susţine Cristina Arigo.
La o zi după anunţul privind închiderea fabricii finlandeze Nokia, în localitatea Jucu, din judeţul Cluj, care va lăsa fără locuri de muncă 2.200 de clujeni, autorităţile locale anunţă că grupul german Bosch va construi o fabrică, în zonă.
În timp ce aleşii locali caută soluţii pentru reconversia profesională a celor ce vor rămâne fără slujbe, până la sfârşitul anului, sindicatele de la Fabrica de Telefoane Nokia sunt nemulţumite de nivelul plăţilor compensatorii, ce ar urma să fie acordate salariaţilor.
Fabrica de la Jucu a fost inaugurată în februarie 2008, după o investiţie care s-a ridicat la 60 de milioane de euro.
În 2007, Nokia primise deja cu titlu gratuit, 90 din cele 159 de hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar guvernul a alocat 12 milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură pentru investiţia de la Jucu.