Comisia Europeană, informată despre Roşia Montană, prin EU Pilot
Ministrul mediului, Rovana Plumb i-a asigurat pe oficialii de la Bruxelles că autorităţile române vor transmite, prin sistemul EU Pilot, informaţiile solicitate despre Roşia Montană.
Articol de Simona Mihăescu, 02 Octombrie 2013, 08:52
Ministrul român al mediului a avut, marţi, o întrevedere cu comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice, Connie Hedeggard, cu care a discutat despre temele de pe agenda Consiliului de Mediu al UE din 14 octombrie.
Referitor la proiectul Roşia Montană, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat că autorităţile române vor transmite, prin sistemul EU Pilot, toate informaţiile ce au fost solicitate, recent, de Comisia Europeană privind exploatarea minieră.
Aceasta a precizat că va discuta chestiunea joi cu comisarul european de mediu, Janez Potocnik.
EU Pilot este un sistem conceput de CE pentru a gestiona solicitările de informaţii şi plângerile cetăţenilor şi întreprinderilor care ridică o problemă legată de aplicarea corectă a legislaţiei UE. EU Pilot este utilizat atunci când este necesară o clarificare din partea statelor membre a situaţiei de fapt sau de drept. Statele membre trebuie să furnizeze explicaţii sau soluţii într-un interval de timp scurt, inclusiv acţiuni de remediere în cazul încălcării legislaţiei UE. Serviciile Comisiei analizează toate răspunsurile statelor membre, putând fi apoi adoptate măsuri suplimentare pentru aplicarea legislaţiei UE, dacă este necesar.
Reprezentantul CE la o dezbatere recentă din Parlamentul European privind tehnologiile pe bază de cianuri în minerit a afirmat că executivul comunitar a solicitat unele informaţii privind proiectul minier Roşia Montană de la autorităţile române pentru a verifica dacă cerinţele din directiva privind gestionarea deşeurilor sunt respectate.
El a precizat că autorităţile române nu au furnizat încă aceste informaţii, motiv pentru care nu poate răspunde la întrebarea formulată de unii eurodeputaţi, care au cerut CE să se pronunţe dacă proiectul de la Roşia Montană este sau nu conform cu legislaţia UE, aminteşte Agerpres.
În altă ordine de idei, Rovana Plumb a reafirmat angajarea României în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precizând că blocul comunitar va avea un mandat echilibrat la Conferinţa Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice de la Varşovia din noiembrie.
"În acest sens, dorim să avem o poziţie constructivă, o poziţie pozitivă, în aşa fel încât să putem avea, ca UE, un mandat echilibrat, dar care, în acelaşi timp, să ţină cont şi de poziţiile celorlalte state terţe. În acest sens am discutat cu doamna comisar şi sperăm ca în Consiliul de Mediu din 14 octombrie să avem o poziţie la nivelul UE care să fie constructivă în pregătirea acestei conferinţe", a declarat Rovana Plumb în cadrul unui briefing de presă.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a explicat care este strategia României în domeniul combaterii schimbărilor climatice.
"Desigur că suntem în coordonare directă cu Comisia Europeană, cu Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte strategia privind schimbările climatice. România lucrează, în momentul de faţă, cu Banca Mondială, care asigură asistenţă tehnică pentru finalizarea strategiei privind schimbările climatice, iar în ceea ce priveşte strategia privind adaptarea la schimbările climatice, ea este finalizată", a spus Rovana Plumb.