Comisia Europeană ia în calcul cote obligatorii pentru primirea refugiaţilor
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a evocat împărţirea prin cote obligatorii echitabile a aproximativ 100 de mii de persoane.
Articol de Cerasela Rădulescu, 09 Septembrie 2015, 08:23
Preşedintele Comisiei Europene va prezenta în această dimineaţă, în Parlamentul de la Strasbourg, un proiect privind redistribuirea între statele membre a solicitanţilor de azil sosiţi în Europa.
Jean-Claude Juncker a evocat împărţirea prin cote obligatorii echitabile a aproximativ 100 de mii de persoane.
Ţările din Europa de Est, printre care şi România, continuă să respingă ideea unor cote obligatorii pentru fiecare ţară în parte şi cer ca repartizarea refugiaţilor să se facă pe bază de voluntariat.
Uniunea Europeană continuă să rămână divizată în privinţa administrării crizei refugiaţilor, iar propunerea pe care o va face în Comişia Europeană este aşteptată cu interes de către toate statele membre.
Aceasta se va concentra pe cote obligatorii de repartizare echitabilă a refugiaţilor din trei state cele mai afectate de valul de imigranţi, Grecia, Italia şi Ungaria, către toate ţările UE.
Înfiinţarea de centre de triere în statele cele mai afectate de afluxul de imigranţi, de primirea lor şi de acordarea de ajutor umanitar, dar şi la respectarea legislaţiei în spaţiul Schengen.
Răspunsul corect la această provocare globală nu îl constituie zidurile şi descurajarea, egoismele naţionale sau măsurile naţionale, ci politici comune pentru azil şi refugiaţi, a cerut preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, în discursul de deschidere a sesiunii plenare de la Strasbourg, unde sunt aşteptaţi preşedintele Juncker şi cabinetul său.
Ieri, încă 7 mii de imigranţi au ajuns în Macedonia, iar aproximativ 30 de mii se află pe insulele greceşti.
Agenţia ONU pentru refugiaţi a estimat la 850 de mii numărul persoanelor care vor traversa Marea Mediterană anul acesta şi în 2016.
Miniştrii de interne din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene se vor reuni pe 14 septembrie la Bruxelles pentru propuneri concrete de rezolvare a crizei imigranţilor.
Ei ar urma să stabilească înfiinţarea de urgenţă în Grecia şi Italia a unor centre de primire, care să-i înregistreze de migranţi şi care să stabilească care sunt refugiaţi şi care sunt imigranţi ilegali.