Comisia Europeană, dispusă să analizeze propuneri alternative la acciza pe carburanţi
Comisia Europeană este dispusă să analizeze propuneri alternative venite din partea Guvernului României, privind acciza pe carburanţi.
Articol de Radio România, 10 Decembrie 2013, 10:00
Comisia Europeană este de acord să analizeze propuneri alternative în locul accizei suplimentare la carburanţi şi care să aibă acelaşi impact bugetar cu cel al accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru, au declarat, luni seara, surse din cadrul instituţiei europene, citate de Agerpres.
"Sperăm ca în România să se ajungă la un acord cât mai repede. Noi suntem pregătiţi să analizăm propuneri alternative care susţin creşterea economică şi care au un impact bugetar echivalent şi o calitate echivalentă cu cele agreate iniţial", au spus sursele citate.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, discută la Bruxelles posibilitatea ca acciza de 7 eurocenţi să fie aplicată doar pentru benzină, iar taxarea suplimentară a motorinei să fie amânată cu trei luni.
Propunerea a fost anunţată luni de premierul Victor Ponta.
"Benzina în România ca preţ este cea mai ieftină din toată Uniunea Europeană şi, oricum, nu afectează creşterea cu 7 cenţi economia în ansamblu, iar la motorină să amânăm cu trei luni, în aşa fel încât efectul asupra preţurilor bunurilor de consum să nu fie imediat. Nimeni nu transportă mărfuri cu mijloace de transport cu benzină", spunea premierul.
Propunerea a fost primită de preşedintele Traian Băsescu ca un pas înainte pentru continuarea dialogului pe această temă.
El a reamintit însă că are la dispoziţie 20 de zile pentru a lua o decizie cu privire la bugetul pentru anul viitor.
"Consider că poziţia comunicată de guvern creează condiţii pentru continuarea discuţiilor, eu menţinându-mi, cel puţin în acest stadiu, în lipsa unor argumente serioase, poziţia că nu trebuie introdusă această acciză nici la motorină, nici la benzină", a precizat preşedintele, la Palatul Cotroceni.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a precizat luni seara ca propunerea Guvernului a venit pentru că ar putea evita un blocaj extrem de dăunător al bugetului pe 2014, cu consecinţe asupra măririi de salarii şi pensii.