Comisia Europeană dă un ultimatum Franţei
Franţei i se va trimite o scrisoare de înştiinţare şi va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a răspunde şi a da explicaţiile cerute de Comisia Europeană referitor la respectarea Directivei din 2004 privind libera circulaţie a cetăţenilor în interioru
Articol de Simona Mihăescu, 30 Septembrie 2010, 10:53
Comisia Europeană nu renunţă la decizia de a deschide la mijlocul lunii viitoare o procedură de penalizare a Franţei pentru nerespectarea legislaţiei europene după recentele repatrieri de romi. Anunţul a fost făcut atât de purtătorul de cuvânt al Comisiei cât şi de comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding.
Aceasta din urmă a precizat la postul francez de televiziune France 24 că procedura se referă la nealinierea legislaţiei franceze cu cea europeană, referitoare la libera circulaţie în Uniunea Europeană.
Veştile de miercuri au fost bine primite de Franţa, care se temea de deschiderea unei a doua proceduri de penalizare, de data aceasta pentru discriminare.
Decizia luată miercuri de Comisia Europeană este mai puţin dură decât era de aşteptat după disputa deschisă dintre Franţa şi Comisie şi apoi după schimbul de replici dure dintre preşedintele francez şi preşedintele Comisiei la summit-ul din urmă cu două săptămâni.
Hotărârea luată în unanimitate este una politică şi este vizibilă încercarea preşedintelui José Manuel Barroso de a aduce calmul în această dispută ce risca să degenereze.
Franţei i se va trimite o scrisoare de înştiinţare şi va avea la dispoziţie două săptămâni pnetru a răspunde şi a da explicaţiile cerute de Comisia Europeană referitor la respectarea Directivei din 2004 privind libera circulaţie a cetăţenilor în interiorul Uniunii.
Dacă peste două săptămâni Comisia Europeană va considera răspunsul Parisului nesatisfăcător, atunci va declanşa oficial procedurile legale împotriva Franţei.
Comisarul pentru justiţie, Viviane Reding, cea care a declanşat protestele Franţei la cel mai înalt nivel, a spus miercuri că nu consideră decizia Comisiei un eşec, considerând că în cazul unui eşec ar fi fost retrasă orice acţiune împotriva Parisului.
Viviane Reding a explicat ce aşteaptă de la Franţa.
" Avem afirmaţii şi garanţii politice de la cel mai înalt nivel în Franţa că nu a existat nicio discriminare. Aceste afirmaţii sunt binevenite, dar este de văzut care este realitatea pe teren. Pentru că avem anumite dubii în ce priveşte realitatea de pe teren şi pentru a le elimina am scris astăzi guvernului francez şi i-am cerut să ne furnizeze probele, adică dosarele de expulzare, documentele care au fost date sau nu cetăţenilor europeni expulzaţi pentru a putea să analizăm dacă a existat sau nu o discriminare a acestor cetăţeni" a declarat Viviane Reding.
În textul adoptat miercuri , Comisia Europeană subliniază că integrarea socială şi economică a romilor este o provocare comună şi o responsabilitate împărţită în mod egal de toate statele membre ale Uniunii.
În consecinţă, Comisia va prezenta în aprilie 2011 un cadru la nivelul întregii Uniuni pentru strategiile naţionale de integrare a romilor. Acest cadru va evalua utilizarea finanţărilor la nivel european şi naţional şi va face propuneri pentru o mai bună utilizare a fondurilor europene în programele de ajutorare a romilor.
Într-o reacţie a purtătorului de cuvânt al Ministerului Francez de Externe trimisă corespondenţilor de presă de la Bruxelles se arată că Franţa este satisfăcută de anunţul făcut astăzi de Comisia Europeană şi că este timpul ca Europa să se mobilizeze.
Totuşi, purtătorul de cuvânt insistă că este esenţială o mai bună integrare a romilor în ţările lor de origine şi este dat exemplul Franţei, care are de mai mulţi ani programe de cooperare cu România pe această chestiune.