Comisia Europeană analizează restricţiile impuse românilor pe piaţa muncii
Nouă state membre ale Uniunii Europene au notificat executivul de la Bruxelles, cu privire la intenţia de menţinere a restricţiilor pe piaţa muncii, pentru lucrătorii români şi bulgari.
Articol de Alina Dobrinescu, 03 Ianuarie 2012, 16:37
Statele membre, care au menţinut restricţiile pentru lucrătorii români şi bulgari, pot cere prelungirea acestora, după 1 ianuarie 2012, dacă arată că venirea lurătorilor din cele două ţări ar produce efecte serioase pe propriile pieţe ale muncii.
Purtătorul de cuvânt al executivului Uniunii Europene, Ryan Heath, a anunţat marţi că nouă ţări membre ale Uniunii Europene - Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda şi Italia - au trimis notificări Comisiei Europene în legătură cu menţinerea sau ridicarea restricţiilor pentru lucrătorii români sau bulgari pe piaţa forţei de muncă din statele respective.
Italia a anunţat deja oficial, la finalul lunii decembrie, ridicarea de la 1 ianuarie 2012 a restricţiilor impuse lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă italiene, iar Olanda, Marea Britanie şi Belgia au anunţat menţinerea măsurilor restrictive până la finalul lui 2013.
Ţările care înainte de 31 decembrie 2011 aplicau restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români şi bulgari erau Austria, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda şi Italia şi ele trebuiau să notifice Comisia Europeană până la finalul anului trecut privind menţinerea sau ridicarea măsurilor.
În privinţa Spaniei, guvernul de la Madrid a decis în 22 iulie să suspende unilateral legislaţia europeană privind libera circulaţie a lucrătorilor români, ca urmare a unei perturbări grave generalizate a pieţei forţei de muncă şi i-a cerut Comisiei, aşa cum prevede clauza de salvgardare, să declare suspendată legislaţia UE în domeniu.
Executivul Uniunii a aprobat cererea Spaniei în 11 august, autorizând ţara să restricţioneze temporar accesul pe piaţa internă a forţei de muncă pentru lucrătorii români până în 31 decembrie 2012 ca urmare a unei perturbări grave a pieţei muncii, caracterizate de o rată a şomajului record în UE şi de o încetinire a redresării economice.
Întrucât autorizarea de către CE a reintroducerii restricţiilor potrivit clauzei de salvgardare este valabilă până la 31 decembrie 2012, Spania nu trebuie să notifice Comisia încă o dată în legătură cu perturbările grave ale pieţei muncii sau cu pericolul unor astfel de perturbări.
Restricţiile reintroduse nu se aplică cetăţenilor români care erau deja activi la 22 iulie 2011 pe piaţa spaniolă a forţei de muncă sau care erau înregistraţi ca fiind în căutarea unui loc de muncă, de către Serviciile publice spaniole pentru ocuparea forţei de muncă.
Menţinerea restrictiilor a fost criticată, la sfârşitul anului trecut, într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul European, iar comisarul european pentru piaţa muncii, László Andor, recomandă statelor membre să renunţe la acestea.
Notificările sunt analizate, în prezent, de Comisia Europeană, iar detaliile urmează să fie făcute publice la sfârşitul acestei săptămâni.