Comisia Europeană a cerut o analiză atentă a situaţiei economice din România
Comisia a cerut o analiză atentă a situaţiei economice de la noi, la fel cum a solicitat şi pentru alte 11 state membre, unde a observat dezechilibre macroeconomice majore.
Articol de Arina Petrovici, 19 Noiembrie 2020, 09:35
România primește un avertisment de la Comisia Europeană, care estimează că deficitul bugetar va fi şi mai mare şi ar urmă să depăşească 10 procente, situaţie care nu poate fi pusă doar pe seama pandemiei.
Comisia a cerut o analiză atentă a situaţiei economice de le noi, la fel cum a solicitat şi pentru alte 11 state membre, unde a observat dezechilibre macroeconomice majore.
În România semnalează, mai ales, creşterea pensiilor şi a alocaţiilor, fără suport financiar real.
Executivul comunitar subliniază că deteriorarea perspectivelor economice şi introducerea măsurilor de urgenţă destinate combaterii pandemiei şi consecinţelor sale economice şi parţiale explică doar parţial preconizata creştere a deficitului, pentru că, explică Bruxelles-ul, elemente importante ale situaţiei fiscale care erau deja prezente înainte de izbucnirea pandemiei nu au fost modificate în acest an.
Este vorba de creşteri semnificative ale pensiilor care nu sunt finanţate, majorarea alocaţiilor pentru copii, reducerea taxelor indirecte şi diminuarea contribuţiilor sociale pentru unele categorii de angajaţi, relevă comunicarea Comisiei Europene.
Bruxelles deplânge faptul că încercările guvernului de a limita impactul unora dintre aceste măsuri au fost respinse de parlament şi chiar dacă propunerile vizând moderarea creşterii pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii ar fi adoptate, în cele din urmă, perspectivele financiare ar rămâne foarte nefavorabile.