Comisia de la Veneţia, desemnată să examineze procedura de suspendare a lui Băsescu
Secretarul general al Consiliului Europei,Thorbjørn Jagland se declară îngrijorat faţă de recentele evoluţii din România, în special de cele legate de suspendarea preşedintelui Băsescu.
Articol de Simona Mihăescu, 07 Iulie 2012, 17:16
Consiliul Europei a însărcinat una dintre comisiile sale de experţi să examineze dacă procedura de destituire a preşedintelui declanşată vineri în România, respectă normele europene democratice, a anunţat sâmbătă organizaţia, informează France Presse.
Această expertiză va fi încredinţată "Comisiei de la Veneţia", organ consultativ al Consiliului Europei care asigură asistenţă oricărui stat care doreşte să-şi reformeze legile şi instituţiile politice într-un sens democratic.
Secretarul general al Consiliului Europei,Thorbjørn Jagland se declară îngrijorat faţă de recentele evoluţii din România, în special de cele legate de suspendarea preşedintelui Băsescu.
"Sunt foarte îngrijorat de recentele evoluţii din România, mai ales de acţiunile Guvernului şi Parlamentului în legătură cu instituţii democratice. Am cerut o opinie Comisiei pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), din care România face parte, cu privire la compatibilitatea acestor măsuri cu principiile democratice şi cu statul de drept" - afirmă oficialul european într-un comunicat.
Comisia pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută drept Comisia de la Veneţia, este un grup de experţi constituţionali care examinează modul în care ţările membre ale Consiliului Europei respectă standardele democratice.
Ecourile suspendării în presa străină
Associated Press, citaţi de Yahoo News:Coaliţia de guvernare din România a adoptat vineri suspendarea preşedintelui Traian Basescu. Băsescu a fost acuzat de depăşirea autorităţii sale şi de implicare în problemele guvernamentale şi juridice. Fostul căpitan de vas, în vârstă de 60 de ani, este acuzat şi de afirmaţii rasiste faţă de romi şi persoane cu handicap. Băsescu îşi susţine dreptul la libera exprimare şi consideră că nu poate fi suspendat doar pentru declaraţii, încheie Associated Press.
În ediţia electronică Agenţia France Press titrează că, după ce a preluat mandatul de premier, Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu de încălcarea Constituţiei şi de măsurile de austeritate impuse, care au sărăcit populaţia.
Într-un articol din cotidianul El Pais, jurnaliştii spanioli titrează că "Agitat şi cu mâna pe ochelarii de citit, preşedintele român, Traian Băsescu, a privit neputincios cum Parlamentul l-a suspendat până la referendumul ce va avea loc pe 29 iulie, cu 256 voturi pentru şi 114 împotrivă".
În Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung informează despre "Atacul din Parlament" şi "contraatacul preşedintului Băsescu" după citirea cererii de suspendare.
Reuters:"Guvernul roman îl suspendă pe preşedinte, harababura se adânceşte".
"Votul de la suspendare a fost parte a unui şir de acţiuni politice fără scrupule, care au paralizat activitatea parlamentară, au lovit moneda naţională şi au determinat îngrijorări privind capacitatea României de a respecta acordul de împrumut cu FMI în valoare de cinci miliarde de euro".
Jurnaliştii de la BBC prezintă ştirea suspendării lui Băsescu, însă amintesc că situaţia e ceva mai complicată, însuşi premierul Victor Ponta fiind presat să demisioneze în urma acuzaţiilor de plagiat.