Comisia de la Veneţia, arbitru la modificarea Constituţiei
Modificarea Constituţiei are loc sub atenta supraveghere a reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, care se află la Bucureşti pentru a participa la dezbaterile asupra modificării legii fundamentale.
Articol de Bogdan Isopescu, 09 Mai 2013, 08:08
Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi organismele implicate în procesul de revizuire a Constituţiei continuă la Bucureşti, dezbaterile cu privire la propunerile societăţii civile de modificare a legii fundamentale.
Una dintre problemele pe care actuala putere vrea să o rezolve este clarificarea raportului dintre instituţiile statului, în special a relaţiei dintre preşedinte, premier şi parlament.
Şeful Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a spus că acest proces de reformă constituţională este un răspuns la criza politică de anul trecut din România şi poate îmbunătăţi situaţia din ţara noastră.
Raportul Forumului Constituţional va fi înaintat comisiei parlamentare, care va trimite ulterior varianta finală către Comisia de la Veneţia.
Discuţii în cadrul Forumului Constituţional
Forumul Constituţional şi experţi ai Comisiei de la Veneţia au discutat despre revizuirea legii fundamentale.
Reechilibrarea relaţiei parlament-preşedinte-guvern şi regionalizarea ţării au fost principalele teme abordate.
Vechea Constituţie, afirma premierul Victor Ponta, a permis interpretări uneori abuzive.
"Acum este momentul, după nişte ani de bătălii constituţionale, să regăsim, dacă se poate, un tip de consensualism şi predictibilitate. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie pe care trebuie s-o găsim la revizuirea Constituţiei, în bătălia de putere dintre preşedinte şi primul-ministru să câştige parlamentul. Este singura instituţie în care am mai multă încredere decât în preşedinte şi primul-ministru", a spus Victor Ponta.
La rândul său, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a vorbit despre principiul care se află la baza procesului de revizuire a Constituţiei.
"O revizuire gândită şi înfăptuită nu doar de oamenii politici, nu doar de parlamentari, ci în urma unei largi dezbateri publice - largi în sensul implicării cât mai multor zone de competenţă şi de interes din societatea românească, fragmente, dimensiuni cât mai diverse ale opiniei publice şi ale societăţii civile din România", a afirmat Crin Antonescu.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a subliniat că aşteaptă clarificările din Constituţia României privind relaţia parlament-preşedinte-guvern.
"Acest proces de reformă constituţională este unul binevenit şi este un răspuns la criza politică de anul trecut din România şi arată că acea criză a fost depăşită, iar modificările pot fi de natură să îmbunătăţească situaţia din România", a afirmat Thomas Markert.