Comisar european: România se confruntă cu probleme de finanţare a sistemului medical
Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, laudă România pentru implementarea cardului de sănătate, dar atrage atenţia că, în continuare, ţara noastră se confruntă cu mari probleme de finanţare.
Articol de Alina Stănuţă, 19 Octombrie 2017, 13:28
Comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a apreciat că România a făcut unele lucruri bune prin introducerea cardului naţional de sănătate, dar există nevoia de îmbunătăţire a accesului la sistemul sanitar.
Potrivit acestuia, fondurile europene sunt un instrument cheie care pot să facă sistemul de sănătate să funcţioneze mai bine.
Vytenis Andriukaitis, laudă România pentru implementarea cardului de sănătate, dar atrage atenţia că, în continuare, ţara noastră se confruntă cu mari probleme de finanţare pentru sistemul medical.
"România a făcut unele lucruri bune prin implementarea cardurilor de sănătate publicând o listă de medicamente compensate care se bazează pe tehnologii foarte noi, promovând conştientizarea şi utilizarea medicamentelor generice, dar totuşi există nevoia de îmbunătăţire a accesului la sistemul de sănătate. Este important să subliniem şi nevoia de a avea o suficientă capacitate administrativă şi, bineînţeles, să prevenim corupţia", a spus Vytenis Andriukaitis.
Prezent la un forum pe tema finanţării sistemului de sănătate, Vytenis Andriukaitis a explicat că fondurile europene sunt un instrument cheie care pot să facă sistemul de sănătate să funcţioneze mai bine.
Oficialul european a insistat şi asupra prevenţiei, arătând că lupta împotriva fumatului şi a consumului de alcool ar trebui să fie o prioritate.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este conectat la toate problemele din sănătate, spune el, şi amintea că îşi doreşte profesionişti în sistem.
Prezent la acelaşi eveniment, ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, arăta că în programul de guvernare domeniul sănătăţii reprezintă o prioritate.
Fondul de salarii pentru cadrele medicale va creşte anul viitor faţă de 2017 cu 2,9 miliarde de lei.
La aceste creşteri salariale se adaugă sume consistente pentru echipamente medicale, spunea Ionuţ Mişa, amintind aici şi de achiziţia a 2200 de ambulanţe noi.