Combaterea corupţiei, obiectivul principal al Strategiei Naţionale Anticorupţie
Ministrul justiţiei, Raluca Prună, a declarat că lupta împotriva corupţiei nu este doar o responsabilitate a statului, ci a fiecăruia dintre cetăţenii României.
Articol de Alin Şerbănescu, 12 August 2016, 13:30
Combaterea şi prevenirea faptelor de corupţie sunt principalele obiective ale Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016-2020.
Documentul, adoptat săptămâna aceasta de guvern, a fost prezentat astăzi de ministrul justiţiei, Raluca Prună.
Demnitarul a precizat că noua strategie a fost realizată în urma unui amplu proces de consultare, la care au participat câteva zeci de instituţii, dar şi simpli cetăţeni.
Ministrul justiţiei, Raluca Prună, a declarat că lupta împotriva corupţiei nu este doar o responsabilitate a statului, ci a fiecăruia dintre cetăţenii României.
Ea a atras atenţia că faptele de corupţie prezentate opiniei publice reprezintă doar vârful icebergului, însă multe din aceste fapte rămân nedescoperite şi ca atare, nepedepsite.
În opinia sa, corupţia afectează viaţa tuturor, deoarece fură fiecărui cetăţean ceva din buzunar.
Corupţia este şi unul din motivele principale pentru care o ţară nu se dezvoltă sau, mai rău, involuează, a adăugat ministrul justiţiei, Raluca Prună.
"Şi în cazul României, corupţia este unul din factorii principali care explică de ce avem o infrastructură proastă, şcoli insuficient dotate, un sistem de sanătate care de multe ori este gratuit numai ca principiu, un mediu de afaceri care se chinuie să poată să pătrundă pe piaţă, pentru că de multe ori concurenţa este distorsionată", a spus Raluca Prună.
Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 mută accentul pe măsuri de prevenire şi de responsabilizare a managerilor instituţiilor publice, a adăugat ministrul justiţiei, Raluca Prună.
"Responsabilitatea la nivel managerial, în sensul că orice cauză care ajunge la ANI sau, mai rău, la DNA este în mod clar un eşec de management, pentru care cineva trebuie să răspundă", a spus ministrul.