Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, aproape de consens în coaliție
Subiectul comasării alegerilor se află oficial pe agenda reuniunii liderilor PSD şi PNL şi, după o perioadă de tatonare şi negocieri.
Articol de Radiojurnal, 08 Februarie 2024, 08:22
Coaliţia de guvernare ar putea lua o decizie, joi, în privinţa comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale şi a modului în care Guvernul va promova o lege care să devanseze data scrutinului pentru primari şi consilii locale.
Subiectul se află oficial pe agenda reuniunii de astăzi a liderilor PSD şi PNL şi, după o perioadă de tatonare şi negocieri, declaraţiile conducerilor celor două formaţiuni sunt tot mai clare în favoarea organizării simultan a celor două scrutine.
Premierul Marcel Ciolacu a respins ieri ideea că demersul nu ar fi democratic şi a afirmat că astfel de decizii au luat deja şi alte ţări europene.
"Cert este că în acest moment sunt nouă state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele, deci precedentele europene s-au creat. Nu cred în argumentul lipsei de democraţie dacă se face o comasare, pentru că ştim cu toţii că la alegerile locale vin cei mai mulţi cetăţeni. Cu alte cuvinte, făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot; participând mai mulţi români, atunci clasa politică e mai legitimă". Marcel Ciolacu.
Şi preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat clar, pentru a doua oară în câteva zile, pentru comasarea alegerilor, dar a spus că decizia aparţine coaliţiei şi guvernului.
"Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa în mod legal, corect şi constituţional va elucida guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri. Dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine". Klaus Iohannis
Şi în timp ce de la putere vin astfel de puncte de vedere, opoziţia critică vehement posibilitatea comasării alegerilor. AUR a organizat proteste aseară în faţa sediilor partidelor din coaliţia de guvernare.
La Bucureşti, câteva sute de simpatizanţi au venit cu un coşciug şi cu cruce în faţa sediului PSD - un cortegiu funerar care, potrivit reprezentanţilor AUR, ar simboliza moartea democraţiei.
Dar la sediul social-democraţilor au fost întâmpinaţi cu afişe în limba rusă şi cu mesaje precum "Nu primim bătăuşi".
Şi la Târgu Mureş au manifestat aproximativ 150 de persoane. Răzvan Biro este liderul filialei locale AUR.
"În nicio ţară democrată, în nicio ţară civilizată alegerile nu se organizează într-o asemenea manieră, fiind anunţate modificări cu patru luni înainte de desfăşurarea acestora. Totodată, sunt încălcate şi aspecte ce ţin de legislaţia naţională, de codul administrativ şi de Constituţia României". Răzvan Biro.
Alianţa Dreapta Unită, formată din USR, "Forţa Dreptei" şi PMP, nu a organizat proteste, dar a anunţat deja că va contesta la Curtea Constituţională orice iniţiativă legislativă de comasare, pe care o consideră nedemocratică. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - 8 februarie).