Colaborare România-Bulgaria pentru aderarea la Schengen
România şi Bulgaria colaborează pentru aderarea în două etape la Spaţiul Schengen, promit cei doi miniştri de externe ai României şi Bulgariei.
Articol de Radio România, 23 August 2013, 09:40
Ministrul bulgar de externe, Kristian Vigenin, a dat asigurări, la Bucureşti, că guvernul său face tot ce trebuie ca Bulgaria să nu fie o piedică pentru aderarea României la Schengen şi speră ca ţara noastră să acţioneze la fel.
Kristian Vigenin anticipează aderarea, într-o primă etapă, cu graniţele aeriene până la sfârşitul anului.
La rândul său, Titus Corlăţean a exprimat aşteptarea privind adoptarea unei soluţii pozitive, bazată pe o formulă de aderare la spaţiul Schengen, în două etape, în perioada următoare.
Şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean a declarat că ambele ţări au îndeplinit, conform Comisiei Europene, toate criteriile tehnice pentru includerea în Schengen, iar o decizie ar putea fi luată în luna decembrie.
"Este un obiectiv important, legitim, rămâne ca ansamblul statelor membre ale UE să îşi respecte partea lor de angajament potrivit Tratatului şi Tratatelor europene atunci când statele candidate la această aderare au îndeplinit partea lor de responsabilitate. Preşedinţia lituaniană a înscris pe agenda provizorie a Consiliului JAI din luna decembrie a acestui an acest subiect cu proiect de decizie. Deci eu cred că avansăm pas cu pas în direcţia cea bună, evident că mai avem de lucru, dar trebuie să fim pozitivi şi încrezători", a declarat Titus Corlăţean.
În comunicatul de presă se mai arată că cei doi miniştri ai afacerilor externe au avut un dialog substanţial, în cadrul căruia au analizat stadiul cooperării dintre România şi Bulgaria şi au convenit ca, pe baza potenţialului existent, să încurajeze, în continuare, dezvoltarea dialogului politic bilateral şi cooperarea sectorială, în special în domeniile energiei, transporturilor, culturii, turismului şi educaţiei.
"Am avut un dialog substanţial în cadrul căruia am analizat stadiul cooperării intense dintre România şi Bulgaria şi un schimb extins de vederi cu privire la temele aflate în atenţie pe agenda europeană şi regională. Am convenit ca, pe baza potenţialului important care există în relaţiile dintre ţările noastre, să dezvoltăm, în continuare, dialogul bilateral şi cooperarea la nivel sectorial. Am evocat cooperarea la nivel sectorial, în special în domeniile economiei, energiei, transporturilor, educaţiei, culturii şi turismului”, a declarat, în context, ministrul Titus Corlăţean.
Ministrul român de externe şi cel bulgar au mai anunţat că prima şedinţă comună a Guvernelor de la Bucureşti şi Sofia va avea loc în această toamnă, dar şi că există planuri pentru a construi o hidrocentrală pe Dunăre.