"Codul Zambaccian 3. Toate pânzele jos", volum lansat la Gaudeamus
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, şi-a lansat, vineri, în prezenţa unui numeros public, volumul "Codul Zambaccian 3. Toate pânzele jos". Foto: Agerpres
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Noiembrie 2010, 18:32
Cartea lansată de Adrian Năstase la Gaudeamus cuprinde, la fel ca şi volumele anterioare, o continuare a seriei de editoriale şi texte apărute, în ultimii ani, în Jurnalul Naţional, acestea constituindu-se, potrivit autorului, într-o cronică subiectivă a unei perioade româneşti cu totul aparte.
Fostul premier a subliniat că volumul constituie, de fapt, un puzzle de articole care îşi păstrează interesul, deşi, privind retrospectiv, are impresia că în unele cazuri s-ar impune o anumită nuanţare.
"Cifra 3 este una magică. În folclorul nostru şi peţitoarele, şi ghicitoarele, şi iezii vin tot câte trei. Şi Stăpânul Inelelor, care are tot trei volume, duce la ideea că are o legătură cu Stăpânul Stenogramelor. (...) Mulţi se vor întreba de ce "Toate pânzele jos", a spus Adrian Năstase, subliniind că este vorba despre o carte cu texte satirice scrise într-o perioadă în care, de fapt, nu-şi permitea decât să citească ce scriu alţii.
Tot ca editorialist, Adrian Năstase a spus că ar avea o problemă dacă preşedintele Traian Băsescu sau premierul Emil Boc şi-ar da demisia, pentru că nu ar mai avea subiect principal de editoriale.
"Aş avea o problemă îngrozitoare de a-mi scrie editorialele dacă Traian Băsescu şi-ar da demisia. Aş fi în şomaj tehnic! De aceea, rugămintea mea către Traian Băsescu este de a nu-şi da demisia. Aceeaşi rugăminte o am şi către Emil Boc, pentru că ar trebui să scriu despre alte teme, care interesează mai puţin, precum expoziţii, filme. Mi-ar plăcea să trăim şi să discutăm despre un alt fel de lume", a spus liderul social-democrat, mărturisind că simte o mare bucurie că are alături atât de mulţi prieteni, colaboratori şi colegi de partid şi de politică.
Între cei prezenţi la lansare s-au numărat Andrei, fiul cel mare al autorului, vicepreşedintele PRM, Codrin Ştefănescu, social-democraţii Aura Vasile, Vladimir Mănăstireanu, Lucian Bolcaş, Andrei Tinu, Dan Tudorache, Florin Iordache, Constantin Nicolescu, reprezentanţi ai mediului academic şi universitar, analişti, jurnalişti.
Deschiderea oficială a Târgului a avut loc joi după amiaza, iar iubitorii de carte îl vor putea vizita până pe 22 noiembrie.
Joi, 18 noiembrie, târgul este deschis între orele 16.00 si 21.00.
Vineri, sâmbata si duminica, programul de vizitare este 10.00-20.00, iar luni, 10.00-16.00.
Preţul unui bilet la târg este de 4 lei, dar există şi abonamente valabile pentru întreaga perioadă a târgului, în valoare de zece lei.
Luni, în ultima zi, intrarea este liberă.