Codul penal, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei
Premierul Victor Ponta a anunţat că pe site-ul Ministerului Justiţiei, www.just.ro, vor fi dezbătute, vineri, propunerile făcute de Consiliul Superior al Magistraturii, instanţe sau parchete pentru modificarea unor prevederi din noul Cod Penal.
Articol de Mădălina Verman, 31 Ianuarie 2014, 17:18
El a precizat, vineri după-amiază, la sediul Ministerului Justiţiei, că miercuri, în şedinţa de guvern, va fi luată o decizie în acest sens.
Premierul a subliniat că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a discutat cu reprezentanţii CSM, ai Ministerului Public şi ai Înaltei Curţi şi, în măsura în care inadvertenţele din noul Cod ar afecta în vreun fel sau altul activitatea instanţelor sau parchetelor, vor fi făcute "mici ajustări".
"Astăzi, (vineri, n.r.) domnul ministru al Justiţiei va pune pe site, în dezbatere publică, centralizarea propunerilor făcute de către CSM, instanţe, parchete, iar miercuri, în şedinţa de guvern, vom lua o decizie în acest sens. În ceea ce priveşte Codul Penal, eu am o opinie şi profesională, şi politică, şi anume aceea că articolul 278 poate, în contextul actual, să îngrădească libertatea de exprimare şi libertatea presei, motiv pentru care există un proiect de lege de abrogare a articolului 278 deja în Parlament. Am discutat în cadrul coaliţiei de guvernare a USL şi luni sau marţi vom adopta Legea de abrogare a articolului 278", a afirmat Ponta la Ministerul Justiţiei, după discuţia cu ministrul Robert Cazanciuc.
Potrivit redactorului RRA, Ponta a mai spus că speră ca această lege să nu fie atacată de preşedinte la Curtea Constituţională, adăugând că e în interesul întregii societăţi ca activitatea mass-media şi a celor care se exprimă să nu fie afectată.
"La problema interceptărilor, lucrurile stau în felul următor: mandatele de ascultare pe siguranţă naţională nu s-au modificat în niciun fel. Legea 51 din 1991 le prevede în continuare, nu e niciun fel de problemă. În al doilea rând, în baza codurilor actuale, care intră în vigoare mâine, există şi s-a introdus acea prevedere de a se face interceptările după ce se începe urmărirea penală, adică exact cum a dispus Curtea Constituţională într-o decizie din 2009. În măsura în care există o propunere de text pe care eu o consider de natură să rezolve interpretarea diferită, ca să se poată începe urmărirea penală faţă de fapte, şi nu faţă de persoane, şi atunci, toate lucrurile se rezolvă. O să vedeţi propunerea, astăzi, (vineri, n.r.) afişată pe site şi în măsura în care nu există niciun fel de alte obiecţii ale specialiştilor, miercuri o adoptăm", a adăugat primul-ministru.