Codul numeric personal, obligatoriu pentru emigranţii care vor să muncească în Rotterdam
Începând din 6 ianuarie 2014, emigranţii care aleg să trăiască şi să muncească în Rotterdam sunt obligaţi să se înscrie la primărie pentru a primi un cod numeric personal.
Articol de Claudia Marcu, 07 Ianuarie 2014, 09:44
Cei care nu se înscriu nu vor primi codul numeric personal, absolut necesar pentru a lucra legal în Regatul Ţărilor de Jos.
Autorităţile din Rotterdam condiţionează acordarea codului numeric personal de înregistrarea la primărie.
Consilierul local Hamit Karakus a explicat corespondentului RRA, în ce constau aceste măsuri printre care mai întâi trebuie verificată valabilitatea adresei.
"Vrem să evităm ca noii veniţi să locuiască în zone deja foarte aglomerate. E bine să echilibrăm zonele oraşului, dar şi ale provinciei. Ştiind unde locuiesc, ne va fi mai uşor să-i ajutăm, să-i informăm, să le spunem să fie atenţi să nu se lase exploataţi de angajatori", a spus el.
Fără codul numeric personal nu poţi lucra în Regatul Ţărilor de Jos şi nici nu poţi beneficia de eventuale facilităţi ale sistemului fiscal sau ale celui de asigurări sociale.
În acest moment, oraşul Rotterdam este singurul care condiţionează astfel obţinerea codului numeric personal.
În restul ţării, orice nou venit, cetăţean al statelor membre, poate solicita necondiţionat codul numeric personal.
Ministrul afacerilor sociale, Lodewijk Asscher, spune că această măsură contravine legislaţiei europene, că nu-i va ajuta în niciun fel pe români, bulgari sau polonezi şi nici nu va combate eventualele abuzuri ale angajatorilor sau ale agenţiilor de plasament..
Asscher este de acord că trebuie luate măsuri pentru a diminua aspectele negative ale migraţiei forţei de muncă, dar apreciază că aceasta nu este una potrivită.
Consilierul local Hamit Karakus consideră că depinde de maniera de interpretare a legislaţiei.
"Vreau să verific personal dacă sistemul funcţionează. Am convenit cu ministrul o perioadă-pilot", a spus Karakus.
Hamit Karakus va avea o întâlnire cu ministrul olandez al afacerilor sociale pe 16 ianuarie.
Primii clienţi ai ghişeului de la primărie au fost locatarii noului hotel destinat lucrătorilor sezonieri, deschis luni la Rotterdam, aceştia fiind în majoritate polonezi.
De altfel, hotelul este deja cunoscut sub denumirea de "hotelul polonezilor", acesta fiind cel mai mare grup de migranţi venit în Olanda după extinderea UE din 2004.
Cel mai probabil, numărul românilor şi al bulgarilor care vor alege în acest an piaţa de muncă olandeză va fi foarte mic, singura explicaţie pentru retorica politicienilor fiind, poate, alegerile locale din luna martie, mai precizează corespondentul RRA.